Κυριακάτικο τραπέζι: Γουρουνόπουλο στο φούρνο και ταρτάκια με αχλάδι

Το συνοδεύουμε με πατάτες ή λαχανικά.
LauriPatterson via Getty Images

Αυτή την Κυριακή έχουμε κάθε λόγο να στρωθούμε όλοι μας γύρω από το τραπέζι. Είναι λίγο απαιτητικές οι συνταγές μας αλλά αξίζουν κάθε λεπτό στην κουζίνα.

Μαγειρεύουμε ένα τέλειο γουρουνόπουλο στο φούρνο με πορτοκάλι, λευκό κρασί, μέλι και μουστάρδα. Το συνοδεύουμε με πατάτες ή λαχανικά.

Για γλυκό θα απολαύσουμε ταρτάκια με αχλάδι.

Καλή όρεξη.

Γουρουνόπουλο στο φούρνο

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Ψήσιμο: 3 ώρες

Υλικά

1 1/2 - 2 κιλά γουρουνόπουλο μπούτι

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. μέλι

5 σκελίδες σκόρδο

1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό

10 γαρίφαλα

1 πορτοκάλι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Χαράζουμε το μπούτι σε τετράγωνα κομμάτια, το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και καρφώνουμε από δύο γαρίφαλα ανάμεσα στα χωρίσματα.

Βάζουμε σε ένα μπολ την μουστάρδα με το μέλι και τα ανακατεύουμε. Αλείφουμε το μπούτι καλά με το μείγμα και το βάζουμε σε μία γάστρα. Ρίχνουμε το κρασί, το σκόρδο, το λάδι και το πορτοκάλι κομμένο σε φέτες. Σκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 2 1/2 - 3 ώρες.

Αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε να ροδίσει το γουρουνόπουλο και να μείνει λίγη σάλτσα. Το βγάζουμε από την γάστρα και το κόβουμε σε μερίδες.

Το σερβίρουμε σε πιατέλα και το περιχύνουμε με την σάλτσα.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...για τις γιορτινές μέρες» εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.

Ταρτάκια με αχλάδι

Leonid Sneg via Getty Images

Μερίδες: 9

Προετοιμασία: 1 ώρα

Ψήσιμο: 25 λεπτά

Υλικά

για τα φύλλα

3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι βούτυρο

2 κρόκους αυγών

1.2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

για την κρέμα

7 αχλάδια

4 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

4 αυγά

1 1/2 φλιτζάνι αμυγδαλόψυχα τριμμένη

3 κ.σ. αλεύρι

2 κ.σ. κορν φλάουερ

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, την ζάχαρη, τους κρόκους αυγών χτυπημένους, το ξύσμα λεμονιού και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία αφράτη ζύμη. Προσθέτουμε, αν χρειάζεται, λίγο κρύο νερό. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα.

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο φορμίτσες για τάρτες. Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλα στο μέγεθος που έχουν οι φορμίτσες. Στρώνουμε ένα φύλλο για κάθε φορμίτσα.

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με την μισή ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, την αμυγδαλόψυχα, το αλεύρι και το κορν φλάουερ. Παίρνουμε με ένα κουτάλι κρέμα και βάζουμε λίγη πάνω από την ζύμη σε κάθε φορμίτσα.

Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στην μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια, τα αλείφουμε με χυμό λεμόνι και τα κόβουμε σε φέτες, χωρίς να χωριστούν. Βάζουμε μισό αχλάδι σε κάθε ταρτάκι, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αχλάδι με βερίκοκο ή με δαμάσκηνα.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...για τις γιορτινές μέρες» εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.