Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αποκαθίσταται η ασφάλεια στη χώρα»

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για ασφάλεια, προσφυγικό, οικονομία
Eurokinissi

Μία ημέρα μετά την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, ξεκαθάρισε ότι αποκαθίσταται ο νόμος και η τάξη στη χώρα, τονίζοντας ότι η ενίχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ήταν μία προεκλογική του δέσμευση που υλοποιείται.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αστυνομική επιχείρηση που έγινε νωρίς το πρωί της Κυριακής στην ΑΣΟΕΕ. «Τελειώνουμε με τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων και των κατασκευαστών μολότοφ και των διακινητών εντός των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες: στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, στους καθηγητές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ανακοίνωσε ότι από τους 1.500 νέους αστυνομικούς που προσλήφθηκαν, οι πρώτοι που έχουν τελειώσει την εκπαίδευση τους θα βγουν τις επόμενες εβδομάδες στους δρόμους της Αθήνας για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Σε λίγες ημέρες όμως θα ξεκινήσει επιχειρήσεις και η ομάδα ΔΕΛΤΑ που επανασυστήθηκε, ενώ αναφέρθηκε και στην πάταξη του οργανωμένου παρεμπόριου.

«Είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει ασφάλεια στους πολίτες. Ασφάλεια ίσον ελευθερία. Αυτή η ασφάλεια αποκαθίσταται και πάλι στη χώρα», είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ μίλησε και για τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια.

«Γίνονται συνέχεια παρεμβάσεις εντός των Εξαρχείων. Τελειώνουμε με καταλήψεις, αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο η αστυνομική παρέμβαση. Το ζήτημα είναι τα Εξάρχεια να αποκτήσουν και πάλι οικονομική ζωή. Γι’ αυτό και μετά από κάθε επέμβαση της αστυνομίας ακολουθεί ο Δήμος, βάφονται κτίρια, καθαρίζονται πεζοδρόμια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: «Θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα»

Αμέσως μετά η συζήτηση στράφηκε στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, με τον Πρωθυπουργό να στέκεται στην αλλαγή του νόμου περί ασύλου, σημειώνοντας ότι με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο σχεδόν καμία αίτηση ασύλου δεν τελεσιδικούσε. Όπως ανέφερε, όποιος δεν δικαιούται άσυλο θα επιστρέφει είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσής του, σε συνεργασία και με την Ευρώπη.

«Θα δημιουργηθούν κλειστά -ελεγχόμενα δηλαδή- προαναχωρησιακά κέντρα. Το πού και το πόσα, υπομονή λίγες ημέρες, θα υπάρχουν ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020

Η αναφορά του Πρωθυπουργού για τα θέματα οικονομίας, ξεκίνησε ανακοινώνοντας ότι έρχεται νέα φοροελάφρυνση για την ακίνητη περιουσία. «Θα έχουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ και του χρόνου. Και βέβαια μία δυνατότητα μέσα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να έχουμε και ένα πιο δίκαιο σύστημα», διευκρινίζοντας ότι θα υπάρχουν και στοχευμένες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, εκεί που δικαιολογείται από τις αντικειμενικές αξίες, δίνοντας ως παράδειγμα τη Μύκονο. Παράλληλα εκτίμησε ότι θα υπάρχει υπερπλεόνασμα για το 2019, προσθέτοντας ότι αυτό το μικρό αλλά όχι αμελητέο υπερπλεόνασμα η κυβέρνηση θα το διανείμει με έμφαση στους πιο αδύναμους.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, στα μέτρα ελάφρυνσης που έχει ήδη λάβει και στο κάλεσμα που κάνει στον επιχειρηματικό κόσμο να προχωρήσει σε επενδύσεις και σε αύξηση των θέσεων απασχόλησης. Επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να πατάξει την αδήλωτη εργασία και προανήγγειλε αλλαγές στο ασφαλιστικό, μίλησε για την ψηφιακή αναβάθμιση που σχεδιάζεται για το Δημόσιο με στόχο τη διαλειτουργικότητα, ενώ έκανε λόγο και για άλλα σχέδια της κυβέρνησης, όπως τα κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, προανήγγειλε ανακοινώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ για τις επιβαρύνσεις στις συναλλαγές, ξεκαθάρισε ότι έκανε μία επισήμανση για μία σειρά από προμήθειες που θεωρεί ότι ήταν άδικες και ζήτησε από τις τράπεζες να επανεξετάσουν την πολιτική τους. Όσο για την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διεκυρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν τη γνώριζε και ότι η Επιτροπή μπορεί, εφόσον το κρίνει, να παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε αγορά και να εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές που τελικά ζημιώνουν τους καταναλωτές.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις επενδύσεις που σχεδιάζονται στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου και στις συμφωνίες που είναι στα σκαριά. «Δύο καινούργιες τράπεζες έρχονται στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου και η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα εγκαθίστανται πια στην Ελλάδα. Αλλά έχουμε και μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες που ανοίγουν την αγορά της Κίνας στα ελληνική προϊόντα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός.

Δημοφιλή