Τρομοκρατία: Η γιάφκα που «πλύθηκε» με χλωρίνη και η μεταφορά όπλων

Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τους συλληφθέντες εδώ και αρκετές ημέρες κάτω από άκρα μυστικότητα.
Eurokinissi

Αιφνιδίασε η Αντιτρομοκρατική τα άτομα που κατηγορούνται ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα», τα οποία συνελήφθησαν χθες Σάββατο στην Αθήνα.

Οι φερόμενοι ως τρομοκράτες χρησιμοποιούσαν γιάφκα στην οδό Σκοπέλου στην Κυψέλη. Θορυβήθηκαν, ωστόσο, και έτσι για «λόγους ασφαλείας» μετέφεραν το βαρύ οπλισμό σε διαμέρισμα στο Χολαργό, το οποίο θεωρούσαν «καθαρό» (άγνωστο στις Αρχές).

Η Αντιτρομοκρατική, όμως, γνώριζε για την ύπαρξη του διαμερίσματος, το οποίο αποδείχτηκε το κρισιμότερο σημείο που ελέγχθηκε. Και αυτό γιατί εκεί κρυβόταν βαρύς οπλισμός της τρομοκρατικής οργάνωσης. Όταν οι αστυνομικοί ερεύνησαν την γιάφκα της οργάνωσης στην Κυψέλη, βρήκαν όλους τους χώρους καθαρούς και χωρίς ίχνη. Μάλιστα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το σπίτι είχε καθαριστή με χλωρίνη για να «σβήσουν» όλα τα ίχνη.

Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τους συλληφθέντες εδώ και αρκετές ημέρες κάτω από άκρα μυστικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συλληφθέντες δεν φρόντισαν να κρύψουν κάπου αλλού τον οπλισμό τους. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι δεν είχαν κρύψει καλύτερα το όπλο-ταυτότητα της οργάνωσης. Το Καλάσνικοφ που είχε χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις της Επαναστατικής Αυτοάμυνας.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η εξάρθρωση της οργάνωσης έγινε σε μία κρίσιμη περίοδο. Και αυτό διότι οι «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα είτε εντός του Νοεμβρίου είτε εντός του Δεκεμβρίου.

Οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής είχαν εντείνει τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό πυρήνα τρομοκρατών, που επιχειρούσε την ενίσχυση του επαναστατικού ταμείου μέσω ληστειών. Ένα λάθος των ατόμων που συνελήφθησαν σήμερα Σάββατο βοήθησε τις έρευνες. Στις 21 Οκτωβρίου ο 41χρονος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα και συνελήφθη σήμερα, μαζί με έναν 46χρονο, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κατάληψη των Εξαρχείων, μπήκαν σε πρακτορείο με τυχερά παιχνίδια για να κάνουν ληστεία. Αφού πήραν περίπου 2.000 ευρώ τράπηκαν σε φυγή. Από ένα λάθος, ωστόσο, το όπλο του ενός εκπυρσοκρότησε –σύμφωνα με πληροφορίες η σφαίρα ήταν από Καλάσνικο- με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο συνεργός του.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν λίγη ώρα μετά έναν κάλυκα που είχε αίμα και έτσι κατάλαβαν ότι ένας από τους ληστές τραυματίστηκε. Το γενετικό υλικό οδηγήθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και ταυτοποιήθηκε με αυτό του μέλους του Επαναστατικού Αγώνα. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει για τις συλλήψεις. Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε από την Αντιτρομοκρατική ότι ουδέποτε κάποιος τραυματίας από το Χολαργό διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Η Αστυνομία εκτιμά ότι ο τραυματίας βρήκε τελικά ιατρική βοήθεια από κάποιο άτομο του περιβάλλοντος είτε του ίδιου είτε των συνεργών του. Η άκαρπη έρευνα από τις λίστες των νοσοκομείων έκανε τους αστυνομικούς να πιστεύουν ακόμα πιο πολύ ότι οι ληστές συνδέονται με την εγχώρια τρομοκρατία.

Κατά τη χθεσινή επιχείρηση ο 41χρονος ληστής συνελήφθη, όχι όμως και ο 46χρονος συνεργός του. Οι αστυνομικοί εντείνουν τις έρευνες προκειμένου να εντοπίσουν ποιοι θα είναι αυτοί που θα μπορούσαν να παρέχουν κάλυψη στον καταζητούμενο. Ο 46χρονος είχε έντονη παρουσία σε κατάληψη των Εξαρχείων, περιοχή που σύμφωνα με την Αστυνομία αποτελούσε την «έδρα» του. Μάλιστα, οι Αρχές εκτιμούσαν ότι ο 46χρονος διατηρούσε κάποιο «ορμητήριο» στα Εξάρχεια, από όπου έφευγαν οι τρομοκράτες που έκαναν τα χτυπήματα της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας». Το ορμητήριο αυτό δεν βρέθηκε, ωστόσο, ποτέ. Αυτό που έλειπε από τις Αρχές ήταν το στοιχείο που θα συνέδεε τα ύποπτα άτομα με την οργάνωση. Και αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι βρέθηκαν μέσω των όπλων που κατασχέθηκαν σε σπίτι στο Χολαργό.

Δημοφιλή