Κύριοι, χαλαρώστε. Οχι τα μέτρα, τον τρόπο σας.

Μην ξεχνάτε σε ποιους απευθύνεστε. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι έχετε δώσει δικαιώματα.
Eurokinissi

Το τι ακριβώς έγινε χθες, Κυριακή, στη Νέα Σμύρνη και καταλήξαμε στις θλιβερές εικόνες του ξυλοδαρμού ενός πολίτη από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ το ξέρουν μόνο αυτός που έφαγε το ξύλο, αυτοί που του το έριξαν και 5-6 αυτόπτες/αυτήκοοι μάρτυρες.

Ολα τα υπόλοιπα προκύπτουν από το ρεπορτάζ. Η ΕΛ.ΑΣ ισχυρίζεται ότι είχε προηγηθεί επίθεση σε βάρος αστυνομικών, κατά τη διάρκεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Αυτό που είδε ολόκληρη η Ελλάδα, όμως, είναι μερικούς ενστόλους να δέρνουν έναν νεαρό με γκλομπ, να τον τραβάνε και να τον σέρνουν στο έδαφος ενώ εκείνος απορούσε «γιατί με βαράτε;».

Από τα βίντεο, πάντως, δεν προκύπτει να τους έχει προκαλέσει με κάποιο τρόπο.

Αλλά, ακόμη και αν δεχτούμε την εκδοχή της Αστυνομίας ότι είχε προηγηθεί επίθεση σε βάρος των αδρών της - αν και δεν υπάρχουν αντίστοιχες εικόνες που να τον επιβεβαιώνουν - μοιραία προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

- Ο νεαρός που τρώει το ξύλο ήταν μεταξύ των δραστών της υποτιθέμενης επίθεσης κατά των ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ;

- Και αν ναι, γιατί δεν του πέρασαν χειροπέδες, παρά μόνο τον ξυλοφόρτωσαν;

- Στο βίντεο διακρίνεται και μια κοπέλα, την οποία ένας από τους αστυνομικούς επιχειρεί να χτυπήσει επίσης με το γκλομπ αλλά την βρίσκει ξώφαλτσα. Ηταν κι αυτή στην ομάδα των «δραστών»; Γιατί ούτε αυτή φαίνεται να τους προκαλεί.

- Ακόμη και αν τα άτομα αυτά τους εξύβρισαν, η αντίδραση των αστυνομικών ήταν η ενδεδειγμένη;

Να πάμε, όμως, ένα βήμα πιο κάτω. Ή πιο πριν, χρονικά, αν προτιμάτε.

Τα όσα απαράδεκτα έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής στην Νέα Σμύρνη συνέβησαν στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του ιού.

Πολίτες καταγγέλλουν ότι όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί πήγαν να κόψουν πρόστιμο σε οικογένεια με δύο ανήλικα παιδάκια, που καθόταν στην συνωστισμένη από κόσμο πλατεία, και κάποιοι εκ των παρευρισκόμενων τους ζήτησαν εξηγήσεις.

Το αν συνέβη κάτι τέτοιο δεν μπορώ να το ξέρω. Ούτε γνωρίζω αν στην πλατεία επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Είμαι της άποψης ότι ορθώς επιβάλλεται πρόστιμο σε όποιον παραβιάζει τα μέτρα. Αλλά μέχρι εκεί.

Αν κάποιος δεν έστειλε μήνυμα ή δεν φόρεσε μάσκα, ναι, να πληρώσει. Ομως, ό,τι και αν έχει κάνει, είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να δέχεται χτυπήματα στο κεφάλι και σε όλο του το σώμα με πτυσσόμενο γκλομπ από ανθρώπους που - υποτίθεται ότι - έχουν βγει έξω για να προστατεύσουν την υγεία του.

Η ΕΛ.ΑΣ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η πολιτική ηγεσία οφείλει γρήγορα να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για ένα ατυχές, μεμονωμένο περιστατικό. Και να αποδώσει ευθύνες εκεί που πρέπει.

Γιατί αν δεν το κάνει, ο απλός πολίτης που παρακολουθεί από χθες αυτές τις εικόνες εύλογα θα φοβάται ότι αν βγει από το σπίτι του και βρεθεί σε μια πλατεία με πολύ κόσμο μπορεί να πάθει τα ίδια.

Ο ίδιος πολίτης άκουσε τις προάλλες (5/3) την Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, να του λέει να μην μιλάει και να μην γελάει δυνατά ή να μην πίνει καφέ και τσιγάρο στο παγκάκι με φίλους του.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας με την κακοκαιρία «Μήδεια» του έλεγε ότι πρέπει να προσέχει, γιατί λόγω του κρύου η παραμονή στο σπίτι εγκυμονούσε κίνδυνο αύξησης της ενδοοικογενειακής διασποράς του ιού.

Που κολλάνε όλα αυτά με τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη; Μα στο γεγονός ότι οι πολίτες αυτής της χώρας βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση. Να μην βγουν από το σπίτι; Να βγουν; Και αν βγουν, μπορεί να τους τύχει κανένα περιστατικό ανάλογο με αυτό της Νέας Σμύρνης;

Κύριοι (και κυρίες) μην ξεχνάτε ότι οι εικόνες και τα μηνύματα που περνάτε έχουν αποδέκτες ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο. Κάποιοι από αυτούς είναι σε αναστολή, άλλοι άνεργοι και όλοι μαζί δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Γιατί εκτός από την πανδημία του κορονοϊού υπάρχει και μια άλλη πανδημία που υποβόσκει: αυτή των ψυχικών ασθενειών που προκαλεί ο εγκλεισμός και οι κοινωνικοί περιορισμοί.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι και εσείς οι ίδιοι έχετε δώσει δικαιώματα. Με τις ποδηλατάδες στην Πάρνηθα, τα χειροφιλήματα σε ιερείς, τα κορονοπάρτι στην Ικαρία και πολλά άλλα.

Για αυτό, χαλαρώστε λίγο. Οχι τα μέτρα, τον τρόπο σας.