ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/10/2019 17:24 EEST | Updated 11/10/2019 17:28 EEST

Κυβέρνηση για ψήφο αποδήμων: Αδιέξοδο με ΣΥΡΙΖΑ, πιο κοντά με ΚΙΝΑΛ

Όλα ανοιχτά για το πως θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

ASSOCIATED PRESS
0

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να βλέπει τους αρχηγούς των κομμάτων για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων της ομογένειας (τελευταία συνάντηση είναι με τον Γ. Βαρουφάκη στις 17.30), αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται γνωστές κάποιες λεπτομέρειες για τις συναντήσεις που προηγήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά.

Από μία πρώτη εκτίμηση, φαίνεται να χωρίζει μεγάλο χάσμα τις κυβερνητικές θέσεις με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων.  

Όπως εξάλλου τόνισε και στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν τον βρίσκει σύμφωνο και ότι ο ίδιος προέτρεψε τον Πρωθυπουργό να αλλάξει ρότα για να βρεθεί ο κοινός τόπος των προτάσεων και να επιτευχθεί συναίνεση. Διευκρίνισε βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει και δει και γραπτώς τις τελικές προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, όμως όλα δείχνουν ότι αυτή την στιγμή η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη.

Αντίθετα, πιο κοντά με την κυβέρνηση φαίνεται να είναι οι θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά φαίνεται να έχουν ίδια άποψη στο θέμα του δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Βέβαια ήταν μία πρώτη συζήτηση και οι δύο πλευρές δεν άνοιξαν όλα τα χαρτιά τους, όμως η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.

Στο περιθώριο της συζήτησης για την ψήφο των ομογενών όμως, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν και στην στάση της Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και απέναντι στην Κύπρο. Μάλιστα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι χρειάζεται και η παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ασχοληθεί ενδελεχώς με τις προκλήσεις της Τουρκίας, να τις καταδικάσει και να πάρει αποφάσεις, πραγματικά μέτρα και με συγκεκριμένο αντίκρισμα.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε και μία πρώτη κουβέντα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίως για το θέμα της διαδικασίας, χωρίς όμως να μπουν σε ονοματολογία.