Κι όμως, αυτή η απλή ξύλινη κατασκευή ίσως είναι η αρχαιότερη στον κόσμο (Εικόνες)

Οι ερευνητές ανακάλυψαν στη Ζάμπια κατασκευή σχεδόν μισού εκατομμυρίου ετών, που αποδεικνύει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έχτιζαν με ξύλο.
Professor Larry Barham, University of Liverpool

Οι ερευνητές αποκάλυψαν μια κατασκευή που χρονολογείται από τη Λίθινη Εποχή και μπορεί να είναι η παλαιότερη απόδειξη για τους πρώτους ανθρώπους που έχτιζαν με ξύλο.

Η κατασκευή είναι απλή: ένα ζευγάρι επικαλυπτόμενων κορμών, τοποθετημένα μαζί, με μια εγκοπή. Είναι σχεδόν μισού εκατομμυρίου ετών και παρέχει μια σπάνια ματιά στο πώς οι άνθρωποι κατά την αρχαιότητα εργάζονταν με το ξύλο και άλλαζαν το περιβάλλον τους, έγραψαν οι συγγραφείς μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature.

Η ξύλινη κατασκευή
Η ξύλινη κατασκευή
Professor Larry Barham, University of Liverpool

«Μου πήρε λίγο χρόνο πριν εκτιμήσω αυτό που βλέπαμε», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Λάρυ Μπάραμ, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. «Δεν φαινόταν πολύ ωραίο, για να είμαι ειλικρινής. Αλλά είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι νόμιζα».

Ο Μπάραμ και η ομάδα του ξέθαψαν την κατασκευή των κορμών - καθώς και μια χούφτα ξύλινα εργαλεία - από μια τοποθεσία σε μια κοίτη ποταμού που βρίσκεται πάνω από έναν καταρράκτη στη Ζάμπια. Πιστεύουν ότι οι διασταυρωμένοι κορμοί θα μπορούσαν να ήταν η βάση για μια μεγαλύτερη κατασκευή, όπως ένας διάδρομος ή μια πλατφόρμα.

Συνήθως, το ξύλο σαπίζει γρήγορα όταν εκτίθεται στα στοιχεία της φύσης, γεγονός που μας έχει αφήσει με λίγα δεδομένα για το πώς οι αρχαίοι χρησιμοποίησαν το υλικό, εξήγησε ο Μπάραμ. Αλλά το γεγονός ότι αυτά τα υλικά βυθίστηκαν στον ποταμό, βοήθησε στην διατήρησή τους.

Έτσι, όταν η ομάδα του αποκάλυψε τα ξύλα το 2019, ήταν ακόμα σε θέση να δουν τα αποκαλυπτικά σημάδια ότι οι πρώτοι άνθρωποι ήταν που τα είχαν δομήσει έτσι, χαράσσοντας μια εγκοπή στο άνω κούτσουρο, μειώνοντας τα άκρα και αφήνοντας σημάδια εργαλείων σε όλη την επιφάνεια.

«Όλα φαίνονται τόσο φρέσκα, που σκέφτεσαι, ”Δεν μπορεί να είναι τόσο παλιά”», είπε ο Μπάραμ.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο που ονομάζεται χρονολόγηση φωταύγειας, η οποία χρησιμοποιεί μικροσκοπικά ορυκτά στην άμμο για να εκτιμήσει πόσο καιρό είναι θαμμένα τα υλικά, εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Τζέοφ Ντούλερ.

Ο καταρράκτης Kalambo στη Ζάμπια,
Ο καταρράκτης Kalambo στη Ζάμπια,
Professor Larry Barham, University of Liverpool

Η κατασκευή των κορμών φτιάχτηκε πριν από τουλάχιστον 476.000 χρόνια, ενώ τα ξύλινα εργαλεία είναι ελαφρώς νεότερα, κάτω των 400.000 ετών. Αυτό τοποθετεί τα υλικά σε μια εποχή πριν εξελιχθεί το είδος μας, ο Homo sapiens.

Tο πιο πιθανό είναι ότι θα είχαν κατασκευαστεί από ένα άλλο είδος πρώιμου ανθρώπου - πιθανώς του Homo heidelbergensis, ο οποίος ζούσε στην Αφρική εκείνη την εποχή.

Εάν αυτοί οι αρχαίοι άνθρωποι κατέβαλλαν προσπάθεια για «τα έπιπλα του χώρου», αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να έμειναν για λίγο στον τόπο ή να έκαναν επαναλαμβανόμενες επισκέψεις, κι όχι ότι περιπλανήθηκαν μόνο ως ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.

Και αν «η τοποθέτηση μερικών κορμών δεν ακούγεται τόσο συναρπαστική», δήλωσε η Ανεμίκε Μιλκς, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, «σκεφτείτε αυτό - δείχνει μια διαφορετική προοπτική σε σχέση με τα συνηθισμένα πέτρινα εργαλεία που συχνά ανακαλύπτονται».

«Είναι ένα σημαντικό εύρημα για το τι ήταν ικανοί αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν», δήλωσε η Μιλκς.

Δημοφιλή