Η κυριότερη αιτία θανάτου των νέων στο Ελ Σαλβαδόρ αποκαλύπτει την πιο μεγάλη αλήθεια για τη χώρα

Κι όμως η κυριότερη αιτία θανάτου των νέων στο Ελ Σαλβαδόρ αποκαλύπτει την πιο μεγάλη αλήθεια για τη χώρα
YURI CORTEZ via Getty Images

Το Ελ Σαλβδόρ είναι μια μικρή χώρα στην Κεντρική Αμερική, με πληθυσμό περί τα 6,6εκατ. Είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα κράτη, αρκετά φτωχό αν και μια από τις πιο βιομηχανοποιημένες περιοχές στην Κεντρική Αμερική. Η ανεργία είναι στα ύψη, τα παιδιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο και η εγκληματικότητα ανθεί αφού η χώρα εκτός από καφέ εξάγει και μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Η κυριότερη αιτία θανάτου όμως των νέων του Ελ Σαλβαδόρ (που τι ειρωνεία μεταφράζεται ως «Ο Σωτήρας») δεν είναι η χρήση ναρκωτικών (και σίγουρα όχι τα τροχαία ή κάποια ασθένεια όπως θα συνέβαινε ίσως σε άλλες χώρες).

Η κυριότερη αιτία θανάτου των νέων από 15 ως 29 ετών στο Ελ Σαλβαδόρ είναι οι ανθρωποκτονίες σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Οι νέοι στη χώρα της κεντρικής Αμερικής είναι «τα βασικά θύματα της βίας», η οποία χαρακτηρίζεται ενδημική στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου έχει καταγραφεί η διάπραξη 44.343 φόνων μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, ανέφερε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (PNUD).

―――――――――――――――――――――――――――――――――――

―――――――――――――――――――――――――――――――――――

Στο Ελ Σαλβαδόρ των περίπου 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων περίπου 2 εκατομμύρια (το 30% του πληθυσμού) είναι μεταξύ 15 και 29 ετών, «οι φόνοι έχουν μετατραπεί στη βασική αιτία θανάτου μεταξύ των νεαρών ανδρών, ξεπερνώντας κατά πολύ τις ασθένειες ή οποιαδήποτε άλλη αιτία», τονίζεται σε έκθεση του PNUD για τη χώρα.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2017, το ποσοστό των ανθρωποκτονιών με θύματα νέους ανερχόταν σε 53,4%, ήταν δηλαδή υψηλότερο από αυτό των ενηλίκων», ανέφερε ο Κρίστιαν Σαλασάρ, εκπρόσωπος του Προγράμματος στο Σαλβαδόρ.

Κατά τη μελέτη της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, το 49,1% των νέων ζει σε περιοχές ή συνοικίες όπου βασιλεύει η απόλυτη ανασφάλεια. Κατά τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ, η βία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, που ελέγχουν ολόκληρες συνοικίες κι επιδίδονται σε εκβιάσεις, διακίνηση ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Μόνο το 2017, κατά τους υπολογισμούς του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, η βία με θύματα νέους κόστισε στη χώρα τουλάχιστον 605 εκατομμύρια δολάρια, που δαπανήθηκαν για υπηρεσίες υγείας, ψυχολογική υποστήριξη και προγράμματα πρόληψης.

Το PNUD τονίζει τις τεράστιες επιπτώσεις που έχουν η ανεργία και το «υψηλό ποσοστό της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου», ειδικά στις αγροτικές περιοχές: το 2017, «το 28,6% των νέων μεταξύ 15 και 29 ετών ούτε εργαζόταν, ούτε πήγαινε στο σχολείο, ούτε στο πανεπιστήμιο».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή