ΔΙΕΘΝΕΣ
21/09/2018 09:21 EEST | Updated 21/09/2018 09:57 EEST

Ο πρόεδρος του Μεξικού τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας αλλά ο λόγος είναι καλός

JORGE LEZAMA /CUARTOSCURO

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ αποτελεί πρότυπο για τους πολιτικούς. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν όσοι τον ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές που διενεργήθηκαν στο Μεξικό. Το όνομά του πολλάκις έχει προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας με αφορμή τις δεσμεύσεις του για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αλληλεγγύη που θα δείξει με την πολιτική του στους αδύναμους.

Αυτή τη φορά το όνομά του πρωταγωνίστησε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης επειδή δήλωσε εκ νέου πως θα πουλήσει το προεδρικό αεροσκάφος παρόλο που έμεινε καθηλωμένος στο αεροδρόμιο για ώρες λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

«Δεν πρόκειται να ανέβω στο προεδρικό αεροσκάφος», δήλωσε μέσα από το αεροσκάφος ειδικότερα.

Ο Ομπραδόρ κέρδισε τις εκλογές τον Ιούλιο ενώ πρόκειται να ορκιστεί τον Δεκέμβριο. Το πολυτελές προεδρικό αεροσκάφος είναι ένα Boeing 787 Dreamliner που κοστίζει 218,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το παρήγγειλε το 2012 ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν.

Reuters

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του BBC, είχε τη φήμη του πιο σύγχρονου και εξοπλισμένου αεροσκάφους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Μεξικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει δεσμευτεί να κυβερνήσει λιτά, ήταν ένας από τους εκατοντάδες ταξιδιώτες που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν από την Οακάχα στην Πόλη του Μεξικού. Οπτικό υλικό του Reuters μέσα από το αεροσκάφος έδειχνε τον πρόεδρο να εξηγεί πως θα ντρεπόταν να επιβιβαστεί σε ένα πολυτελές αεροσκάφος σε μία χώρα που μαστίζεται από τη φτώχεια.

«Δεν πρόκειται να αλλάξω τη γνώμη μου γι′ αυτό. Αρκετά με τη βλακεία, κάθε πολιτικός που θα ενεργεί αλαζονικά θα έχει και διάρκεια«, υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι μαζί με την πώληση του προεδρικού αεροπλάνου της χώρας, ο Ομπραδόρ έχει υποσχεθεί να μετατρέψει το προεδρικό μέγαρο σε πολιτιστικό κέντρο και να ζήσει σε ένα πιο μετριοπαθές σπίτι, να μειώσει τον προεδρικό μισθό και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.