Κι όμως, υπάρχει σχέση μεταξύ χρήσης Διαδικτύου και εμφάνιση άνοιας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Επιστήμονες ανακάλυψαν μυστηριώδη σχέση μεταξύ ίντερνετ και ανάπτυξης της ασθένειας σε μεγαλύτερης ηλικίες ανθρώπους.
.
Halfpoint Images via Getty Images
.

Eπιστήμονες ερεύνησαν εάν η χρήση του διαδικτύου συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας - και ανακάλυψαν - κάτι το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον - ότι η μέτρια και τακτική χρήση του Διαδικτύου φαίνεται να είναι γνωστικά χρήσιμη για τους μεγαλύτερους, ακόμα κι αν οι αναρτήσεις τους στο Facebook μερικές φορές υποδηλώνουν κάτι διαφορετικό.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Αυγούστου του Journal of the American Geriatrics Society, υπογράφεται από συγγραφείς με έδρα το School of Global Public Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την έλλειψη έρευνας σχετικά με τη «μακροπρόθεσμη επίδραση σε γνωστικό επίπεδο της χρήσης του Διαδικτύου στους ηλικιωμένους», δεδομένου του ότι οι περισσότερες έρευνες που είναι γνωστές εστιάζουν πιο πολύ στις αρνητικές παρά στις θετικές συνέπειες του Ιντερνετ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα αποτελέσματα υγειονομικής περίθαλψης ενηλίκων μεταξύ 50 και 65 ετών χωρίς άνοια έως και 17 χρόνια χρησιμοποιώντας τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μια διαχρονική έρευνα που περιέχει πληροφορίες για 20.000 ηλικιωμένους Αμερικανούς ενήλικες.

Κάθε δύο χρόνια μεταξύ 2002 και 2018, οι συντονιστές της μελέτης του Μίσιγκαν ρωτούσαν τους συμμετέχοντες εάν χρησιμοποιούσαν «τακτικά» το Διαδίκτυο και, εάν ναι, πόσο το χρησιμοποιούσαν. Οι απαντήσεις διέφεραν, αλλά το 65 τοις εκατό είπε ότι ήταν τακτικοί χρήστες, ενώ το 21 τοις εκατό είδε τις συνήθειές του να αλλάζουν. Δυστυχώς, ορισμένοι συμμετέχοντες είτε πέθαναν είτε εμφάνισαν άνοια κατά τη διάρκεια της περιόδου επίσης.

Από τους συμμετέχοντες που ήταν ενεργοί χρήστες, οι συγγραφείς της νέας μελέτης διαπίστωσαν ότι υπήρχε 1,54 τοις εκατό κίνδυνος να αναπτύξουν άνοια, ενώ οι μη χρήστες φαινόταν να έχουν ένα τεράστιο κίνδυνο 10,45 τοις εκατό. Μετρώντας τον χρόνο που χρειάστηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για να αναπτύξουν άνοια, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τακτικοί χρήστες του Διαδικτύου είχαν μόλις τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν τη γνωστική διαταραχή από τους συναδέλφους τους που δεν χρησιμοποιούν.

Μια σημαντική προειδοποίηση, ωστόσο, ήταν ότι φαινόταν επίσης να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου και της εμφάνισης άνοιας, ένας κίνδυνος που φαινόταν να αυξάνεται για όσους το χρησιμοποιούσαν για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα.

«Μεταξύ των ηλικιωμένων, οι τακτικοί χρήστες του Διαδικτύου μπορεί να αντιμετωπίσουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τους μη τακτικούς χρήστες και μεγαλύτερες περίοδοι τακτικής χρήσης του Διαδικτύου μετά τα 65 έτη στα τέλη της ενηλικίωσης μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων επακόλουθης εμφάνισης άνοιας», είχε δηλώσει ο Γκαούν Κχοτότε (που βρισκόταν τότε στο NYU) στο Medscape Medical News σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης. «Παρόλα αυτά, η υπερβολική καθημερινή χρήση του Διαδικτύου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά σχετικά με τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους».

Όπως και με πολλές άλλες μελέτες, υπάρχει πάντα η πιθανότητα η σχέση μεταξύ συσχέτισης και αιτιώδους συνάφειας να είναι πιο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται...

Για να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα αιτιώδους συνάφειας - και για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτόν τον σύνδεσμο εξαρχής - χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Αλλά εν τω μεταξύ, αυτό το νέο αποδεικτικό στοιχείο δείχνει ότι ίσως ο επιλεγμένος χρόνος απέναντι από τις οθόνες ίσως να μην είναι ό,τι χειρότερο στον κόσμο καθώς μεγαλώνουμε.

ΠΗΓΗ: futurism.com