Κικίλιας: 32% ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη

Καμία αναμονή για ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας - 234 νέες κλίνες ΜΕΘ μέχρι το τέλος του 2020.
MotionTeam

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη έκρουσε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας το απόγευμα της Τρίτης (10/11), αποκαλύπτοντας ότι ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού στη συμπρωτεύουσα έχει φτάσει στο 32% (σ.σ. ο αριθμός των θετικών τεστ επί του συνόλου) την ώρα που ο μέσος όρος στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου στο 10%.

Ο κ. Κικίλιας έδωσε ακόμη αναλυτικά στοιχεία για την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν μέσω της πανδημίας.Ειδικότερα:

Υγειονομικοί υπάλληλοι

Μέχρι Ιούλιο 2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ): 89.000 υγειονομικοί υπάλληλοι.

Εν μέσω πανδημίας: 100.984 υγειονομικοί υπάλληλοι.

Κλίνες ΜΕΘ

Μέχρι Ιούλιο 2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ): 557 κλίνες ΜΕΘ.

Εν μέσω πανδημίας: 1.082 ΜΕΘ (+234 νέες κλίνες μέχρι το τέλος του 2020).

Απλές κλίνες Covid-19: 4.590.

Αναμονή για ΜΕΘ

Πριν τον κορονοϊό: 30-35 άτομα σε αναμονή κάθε μέρα.

Εν μέσω πανδημίας: Καμία αναμονή.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα

224 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία έχουν ριχτεί στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα έχει διενεργήσει το 30% των τεστ στην Ελλάδα.

Τεστ

2 εκατ. τεστ έχουν γίνει στην χώρα μας από την αρχή της πανδημίας.

Μάρτιος 2020: 982 τεστ/ημέρα.

Αυγουστος 2020: 11.366 τέστ/ημέρα.

Νοέμβριος 2020: 22.492 τεστ/ημέρα.

Κινητές Μονάδες ΕΟΔΥ: 450.000 τεστ, σε 13.500 τεστ πανελλαδικά.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test πάνω από 98%.

Αναλυτικά τα στοιχεία που παρουσίασε ο Β. Κικίλιας

Δραματική διασπορά στη Θεσσαλονίκη

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κικίλιας είπε πως ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης. Η θετικότητα είναι 32% στη Θεσσαλονίκη, είπε και σημείωσε πως αυτή είναι μια τεράστια διασπορά.

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά έκαναν, κάνουν και θα κάνουν ό,τι χρειαστεί, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά και ό,τι κατά περίπτωση κρίνεται αναγκαίο «ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας.

«Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες, αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο και ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε» τόνισε.

Παράλληλα, επέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα: «Απέναντι στην εθνική προσπάθεια υπάρχει ο Αλέξης Τσίπρας και όσοι σύντροφοι ακολουθούν αυτή τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση με ψέματα και fake news γύρω από τη δημόσια υγεία αυτή τη δύσκολη ώρα. Θέλω να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς, χτυπούν τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας, το επαναλαμβάνουν αδίστακτα και τώρα» ανέφερε.

Κοτανίδου: Εξαιρετικό ποσοστό ασθενών βγαίνει υγιείς από τις ΜΕΘ

Ξεκινώντας την εισήγησή της η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που νυχθημερόν δίνουν μάχη για τη ζωή των ανθρώπων, αναφέροντας τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες, όλους όσοι σαν ομάδα δουλεύουν στο ΕΣΥ.

«Αυτό που σε αυτή την πρωτοφανή κρίση φάνηκε είναι ότι η καρδιά του συστήματος είναι οι ΜΕΘ οι οποίες καλούνται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα, να κάνουν την προσπάθεια να σωθεί η ζωή» είπε η κ. Κοτανίδου.

Οι ΜΕΘ «δεν είναι μόνο τα μηχανήματα» προσέθεσε η κ. Κοτανίδου, «είναι το προσωπικό, υγειονομικό, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, μια ομάδα που προσπαθεί να σώσει τη ζωή των ανθρώπων».

Στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση, ποσοστό εξαιρετικό σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα, συμπλήρωσε.

«Οι ΜΕΘ δεν είναι μονάδες στις οποίες ο άρρωστος μπαίνει για να καταλήξει αλλά για να βγει υγιής και να προσφέρει και πάλι στην κοινωνία» δήλωσε.

«Υπάρχει ποσοστό ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε» πρόσθεσε αλλά επισήμανε ότι σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα «το ποσοστό είναι εξαιρετικό», δηλαδή «έχουμε μια θνησιμότητα στις ΜΕΘ ασθενών που είναι πάρα πολύ βαριά» και ανέφερε ότι η θνητότητα είναι γύρω στο 35%-37%, «ένα εξαιρετικό σκορ για τις ΜΕΘ σε οποιαδήποτε χώρα», και αυτό «το οφείλουμε στο προσωπικό που είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο, έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό του».

Εξαιρετικά χαμηλή η θνητότητα, απολύτως ασφαλή τα εμβόλια

Η κ. Κοτανίδου ανέφερε επίσης ότι «η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, είναι μια θνητότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής».

Σχετικά με το εμβόλιο, απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κοτανίδου ξεκαθάρισε ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν, «απλώς με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό, αργότερα οι ευπαθείς ομάδες» και κατόπιν όποιος άλλος εθελοντικά το επιθυμεί.

«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε η κ. Κοτανίδου.

Δημοφιλή