ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/03/2021 18:23 EET | Updated 17/03/2021 18:45 EET

Κικίλιας: Τελεσίγραφο 48 ωρών στους ιδιώτες γιατρούς πριν την εισήγηση επίταξης

Βάζει πλάτη ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία με 550 κλίνες στην Αττική.

GIORGOS MOUTAFIS via REUTERS

Στην επόμενη φάση περνά το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Αττική, όπου η κατάσταση είναι δραματική λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία από τις συνεχώς αυξανόμενες εισαγωγές ασθενών Covid.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε πως «όλη η Ελλάδα είναι και πάλι ένα ενιαίο σύστημα. Οπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς» αλλά και αεροδιακομιδές, αν κρίνονται σκόπιμες.

 

COVID-19

Διπλό αρνητικό ρεκόρ με 3.465 νέα κρούσματα και 630 διασωληνωμένους

Ο κ.Κικίλιας για μια ακόμη φορά απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρχει ανταπόκριση εντός 48 ωρών θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό επίταξη των υπηρεσιών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες - 450 Non covid και 100 Covid.

Ειδικότερα, οι 450 Non Covid παραχωρούνται ως εξής:

Το Hellenic Health Care Group 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Ο Ομιλος Αθηνών 50 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Ειπλέον, 100 κλίνες Covid ως εξής:

Ο Ομιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Ο Ομιλος Βιοιατρική 40 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Επιπλέον, ο Ερυθρός Σταυρός, δυναμικότητας 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, που διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων περιστατικών και μπαίνει στης εφημερίες του ΕΣΥ.

Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι 650.

Επιπροσθέτως το υπουργείο Υγείας παραδίδει αύριο, Πέμπτη, στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου ενώ το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί επιπλέον με 10 πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

«Επιβεβαιώνεται σήμερα με τα 3.465 κρούσματα covid-19 ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή εξέλιξης της νόσου και ο αριθμός κρουσμάτων πιστοποιεί την κατάσταση έκτακτου ανάγκης σχετικά με το ΕΣΥ» ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία ο υπουργός Υγείας.

Και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία»

Αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς

Σε ό,τι αφορά την πορεία του προγράμματος εμβολιασμών στην χώρα μας, ο κ.Κικίλιας εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι «το τέλος της κρίσης είναι κοντά, η πορεία των εμβολιασμών είναι το κλειδί, θα επιτευχθεί ανοσία στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες».

Επισήμανε ότι έχουν διεξαχθεί 1.340.000εμβολιασμοί ως τώρα, διευκρινίζοντας ότι μόνο εντός του Απριλίου θα ξεπεράσουμε το 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε ακόμα τον αριθμό των εμβολίων της Johnson & Johnson.

61.000 διακομιδές σε ένα χρόνο

Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΕΣΥ ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου. Ανέφερε ότι σε ένα χρόνο covid οι διακομιδές σε όλη την χώρα έφτασαν τις 61.000 και έγιναν 100 αεροδιακομιδές. Τις τελευταίες 17 μέρες έγιναν 7.500 διακομιδές εκ των οποίων 3.700 στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι γίνονται καθημερινά περισσότερες από 200 διακομιδές στην Αττική.

Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ covid είπε ότι συνεχώς προστίθενται στο σύστημα νέες και γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν οι ανάγκες.

«Παρακολουθούμε την εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και προσπαθούμε να διαχειριστούμε όλους τους ασθενείς στο Σύστημα Υγείας», είπε ο κ. Παπαευσταθίου. «Παρά την κρισιμότητα της κατάσταση θα μπορέσουμε να βγούμε όρθιοι» κατέληξε.