Κίνα: Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από το πιο απρόσιτο χωριό του κόσμου

Αφού πρώτα έζησαν σε αυτό για περισσότερα από 200 χρόνια.
Barcroft Media via Getty Images

Οι χωρικοί που ζουσαν σε μια απομακρυσμένη κορυφή 800 μέτρων στη νοτιοδυτική Κίνα, η οποία έγινε διάσημη για τις επικίνδυνες σκάλες που τη συνδέουν με τον υπόλοιπο κόσμο, μεταφέρθηκαν επιτέλους σε ένα νέο αστικό συγκρότημα κατοικιών.

Το Ατουλέρ, ένα χωριό 200 ετών στην επαρχία Σιτσουάν, έγινε γνωστό σε όλο τον πλανήτη το 2016 όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι φωτογραφίες μαθητών που κατέβαιναν από το βράχο από τις αιωρούμενες στον αέρα σκάλες - τις «σκάλες του ουρανού», όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι.

VCG via Getty Images
Barcroft Media via Getty Images

Η δίωρη κατάβαση ήταν ο μόνος τρόπος των χωρικών να έχουν πρόσβαση στον έξω κόσμο, οι οποίοι μάλιστα έπρεπε να μεταφέρουν με αυτό τον τρόπο και τα τα αγροτικά τους προϊόντα για να τα πουλήσουν στην πλησιέστερη αγορά που βρισκόταν μίλια μακριά. Τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές αρχές αντικατέστησαν τις χειροποίητες σκάλες με μια ατσάλινη είχε κιγκλιδώματα, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο του ριψοκίνδυνου καθημερινού ταξιδιού τους.

Barcroft Media via Getty Images
VCG via Getty Images

Αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο, 84 νοικοκυριά του Ατουλέρ άφησαν πίσω τους τις σκάλες αυτές για πάντα, καθώς μετεγκαταστάθηκαν σε πολυκατοικίες πιο κοντά στο κέντρο της πόλης του νομού Τσάοζουε, 75 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.

Τα νέα διαμερίσματα τους κυμαίνονται από 25 έως 100 τετραγωνικά μέτρα και διαθέτουν σύγχρονες κουζίνες, τουαλέτες, τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Ωστόσο, δεν έχουν μετεγκατασταθεί όλοι οι χωρικοί - περίπου 30 νοικοκυριά σχεδιάζουν να μείνουν στο χωριό.

VCG via Getty Images

Το Ατουλέρ έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο τα τελευταία χρόνια. Το 2019, 100.000 επισκέπτες απέφεραν σχεδόν 1 εκατομμύριο γιουάν (140.878 δολάρια) στο χωριό, σύμφωνα με τον Xinhua. Η περαιτέρω ανάπτυξη θα τους βοηθήσει να εκσυγχρονιστούν, με τους τοπικούς αξιωματούχους να σχεδιάζουν την κατασκευή τελεφερίκ που θα μεταφέρει τους τουρίστες από και προς τον βράχο.

VCG via Getty Images

Εξαλείφοντας τη φτώχεια

Πριν από το χτύπημα του κορονοϊού, η κινεζική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να βγάλει από την κατάσταση της φτώχειας τους 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες της έως το 2020 .

Η επανεγκατάσταση των χωρικών είναι μέρος αυτής της ευρύτερης προσπάθειας και δεν είναι μόνοι. Περίπου 18.000 φτωχοί κάτοικοι - ή περισσότερα από 4.000 νοικοκυριά - από 92 απομακρυσμένα χωριά της περιοχής έχουν μετακομίσει στην εκτεταμένη νέα αστική περιοχή κατοικιών.

(με πληροφορίες από CNN)