Κίνα: Αστυνομικοί καταλαμβάνουν πλατείες για να προλάβουν διαδηλώσεις, καταστολή με κάθε μέσο

Καλούν πολίτες και απαιτούν να δώσουν γραπτή αναφορά για τις κινήσεις τους, σαρώνουν διαδίκτυο και apps. ″Όλοι διαγράφουμε μανιωδώς το ιστορικό συνομιλιών μας”.
THOMAS PETER via REUTERS

Έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων που μετείχαν στις διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές της Κίνας κατά των δρακόντειων μέτρων περιορισμού λόγω του κορονοϊού, διεξάγουν οι αρχές ενώ η αντίδραση των διωκτικών αρχών φαίνεται να τρομάζει και πολλές προγραμματισμένες συγκεντρώσεις για τη Δευτέρα ακυρώθηκαν.

Οι αρχές φαίνεται πως χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να εντοπίσουν τους διαδηλωτές όπως λενε τρία άτομα στο Reuters. Όλοι τους μετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το Πεκίνο.

Σε μια περίπτωση, άτομο που δήλωσε αστυνομικός τηλεφώνησε σε διαδηλωτή και του ζήτησε να εμφανιστεί σε αστυνομικό τμήμα σήμερα Τρίτη προσκομίζοντας γραπτώς αναφορά για όλες τις κινήσεις του το βράδυ της Κυριακής.

Ένας άλλος, υποστηρίζει πως τον κάλεσαν από το πανεπιστήμιο και τον ρώτησαν αν ήταν στην περιοχή όπου έλαβαν χώρα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και του ζητήθηκε επίσης να ενημερώσει εγγράφως για όλες τις μετακινήσεις του.

VIDEO OBTAINED BY REUTERS via VIA REUTERS

″Όλοι διαγράφουμε μανιωδώς το ιστορικό συνομιλιών μας”, είπε στο Reuters ένας διαδηλωτής από το Πεκίνο που αρνήθηκε να κατονομαστεί. ”Υπάρχουν πάρα πολλοί αστυνομικοί. Η αστυνομία ήρθε για να ελέγξει την ταυτότητα μιας από τις φίλες μου και μετά την πήρε. Δεν ξέρουμε γιατί. Λίγες ώρες αργότερα την άφησαν ελεύθερη.”

Η έντονη δυσαρέσκεια για τα εξαιρετικά αυστηρές, περιοριστικές πολίτικες με στόχο την ανάσχεση εξάπλωσης του ιού έχει πυροδοτήσει ευρύτερες διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις τη Κίνας ενώ όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να συνιστούν το μεγαλύτερο κύμα πολιτικής ανυπακοής στην χώρα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ πριν από μια δεκαετία.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφει καθημερινά η Κίνα σημειώνει ρεκόρ και μεγάλα τμήματα αρκετών πόλεων τίθενται σε lockdown. Ο COVID στην Κίνα συνεχίζει να εξαπλώνεται παρά τις προσπάθειες των περισσότερων από τα 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκων της να αποτρέψουν τη μετάδοση τηρώντας μια πολιτικής ”μηδενικών κρουσμάτων”.

Τα παρατεταμένα lockdown όμως έχουν επιδεινώσει μια από τις πιο σοβαρές επιβραδύνσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει καταγράψει η Κίνα εδώ και δεκαετίες, διαταράσσοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

″Πολύ τρομακτικό”

Στο Χανγκζου την πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Ζετζάνγκ, βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν εκατοντάδες αστυνομικούς να καταλαμβάνουν μια μεγάλη πλατεία το βράδυ της Δευτέρας, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν.

Ένα βίντεο έδειχνε αστυνομικούς, περικυκλωμένους από ένα μικρό πλήθος ανθρώπων που κρατούσαν κινητά ενώ στη συνέχεια κάποιοι συνελήφθησαν.

Στη Σαγκάη και το Πεκίνο, η αστυνομία περιπολούσε περιοχές στις οποίες χρήστες του Telegram σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν νέες συγκεντρώσεις.

Τελικά η έντονη αστυνομική παρουσία δεν επέτρεψε την διεξαγωγή τους.

ALY SONG via REUTERS

″Είναι πραγματικά τρομακτικό”, είπε ο 22χρονος κάτοικος του Πεκίνου, Φίλιπ Κίν για τον μεγάλο αριθμό αστυνομικών στους δρόμους ενώ κάτοικοι λένε ότι η αστυνομία ζήτησε από τους ανθρώπους που περνούν από αυτές τις περιοχές να τους δώσουν τα τηλέφωνά τους για να ελέγξουν αν είναι μέλη on line ομάδων που συντονίζουν τις συγκεντρώσεις.

Ο καταλύτης για τις διαδηλώσεις ήταν μια πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στη δυτική πόλη Ουρούμτζι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνρθωποι.

Χρήστες του διαδικτύου είπαν ότι τα μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω του lockdown εμπόδισαν την προσπάθεια διάσωσης ανθρώπων στο φλεγόμενο κτίριο. Οι αρμόδιοι αστυνομικοί ωστόσο το αρνούνται.

Φοιτητές από πολλά πανεπιστήμια στην επαρχία Σιτσουάν που συμμετείχαν στα μνημόσυνα για τα θύματα της πανεπιστημιούπολης κατήγγειλαν πως καθηγητές τους ρωτούσαν ποιος ήταν ο κύριος διοργανωτής.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα