Κίνα: Τι σημαίνουν τα λευκά χαρτιά στις σπάνιες διαμαρτυρίες κατά της «μηδενικής Covid»

Ενα ταπεινό αντικείμενο που έχει γίνει ισχυρό σύμβολο της δημόσιας οργής.
Tyrone Siu via Reuters

Κάθε επανάσταση έχει τα σύμβολά της. Ετσι και στην Κίνα, το στοιχείο που έρχεται να συμβολίσει ένα ολόκληρο κίνημα διαμαρτυρίας είναι ένα ταπεινό κομμάτι λευκό χαρτί.

Καθώς το σούρουπο έπεφτε στη Σαγκάη το απόγευμα της Κυριακής, μερικοί από εκείνους που συγκεντρώθηκαν σε μια αγρυπνία για τα θύματα της πυρκαγιάς εν μέσω lockdown που πυροδότησε τις διαδηλώσεις, προσήλθαν κρατώντας άσπρες κόλλες.

Ομοίως, στο Πεκίνο, διαδηλωτές ήταν «οπλισμένοι» με κομμάτια χαρτιού σε μια διαδήλωση στο διάσημο Πανεπιστήμιο Tsinghua, όπου κάποτε σπούδαζε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Σε άλλες εικόνες βίντεο μια νεαρή γυναίκα καταγράφηκε να περπατά στους δρόμους της Γουζέν με αλυσίδες γύρω από τους καρπούς της και κολλητική ταινία στο στόμα της. Στα χέρια της είχε ένα κατάλευκο φύλλο χαρτί.

Η τάση αυτή έχει τις ρίζες της στις διαδηλώσεις του 2020 στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι ντόπιοι κρατούσαν λευκά κομμάτια χαρτιού για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους δρακόντειους νέους νόμους για την εθνική ασφάλεια της πόλης.

Οι ακτιβιστές κρατούσαν τα φύλλα ψηλά αφού οι αρχές απαγόρευαν συνθήματα και φράσεις που σχετίζονταν με το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας του 2019 που «νέκρωσε» την πόλη και οδήγησε σε βίαιη καταστολή των διαδηλωτών.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι η χειρονομία δεν είναι μόνο μια δήλωση για τη φίμωση των διαφωνούντων, αλλά και μια πρόκληση προς τις αρχές, σαν να τους λένε ″θα με συλλάβετε επειδή κρατάω ένα χαρτί που δεν λέει τίποτα;″». Ο Τζόνι, ένας 26χρονος διαδηλωτής στο Πεκίνο, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το κενό χαρτί «συμβολίζει όλα όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε».

Tyrone Siu via Reuters

Ο Κέρι Αλεν, αναλυτής του BBC στην Κίνα, παρατήρησε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν υπερβάλει με την λκογοκρισία στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της χώρας. «Δεκάδες εκατομμύρια αναρτήσεις έχουν φιλτραριστεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης», είπε. Οι αναζητήσεις «κενό φύλλο χαρτιού» και «λευκό χαρτί» εμφανίζουν ελάχιστα αποτελέσματα. Η λογοκρισία έχει προκαλέσει οργή στο διαδίκτυο, με έναν χρήστη να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «αν φοβάσαι ένα λευκό φύλλο χαρτιού, είσαι αδύναμος μέσα σου».

Tyrone Siu via Reuters

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία παραγωγής χαρτιού Shanghai M&G Stationary αναγκάστηκε να διαψεύσει τις φήμες ότι είχε αφαιρέσει όλα τα χαρτιά Α4 από τα ράφια για λόγους εθνικής ασφάλειας. Οι υπεύθυνοι της M&G δήλωσαν ότι η παραγωγή και η λειτουργία ήταν φυσιολογική και ότι είχαν ειδοποιήσει την αστυνομία για ένα πλαστό έγγραφο που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο, από το οποίο είχε ξεκινήσει τη φήμη.

Οι διαδηλωτές, που εμποδίζονται από τη μηχανή λογοκρισίας του Πεκίνου, έχουν επίσης στραφεί σε άλλες μορφές αντικυβερνητικών σχολίων, συμπεριλαμβανομένων σαρκαστικών εκφράσεων για τις σκληρές πολιτικές της Κίνας κατά του κορονοϊού.

Σε μια περίπτωση, αφού οι αξιωματούχοι διέταξαν δεκάδες διαδηλωτές με λευκά χαρτιά να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες κατά των lockdown, εκείνοι απάντησαν με σαρκαστικά συνθήματα όπως «περισσότερα lockdown» και «θέλω να κάνω τεστ Covid».

Tyrone Siu via Reuters

Και στο Πανεπιστήμιο Tsinghua κάποιοι φοιτητές καταγράφηκαν να κρατούν χαρτάκια με χαραγμένες τις εξισώσεις Friedmann, στις οποίες ο Ρώσος φυσικός και μαθηματικός εξηγεί πώς εξελίσσεται το σύμπαν με την πάροδο του χρόνου. Η χρήση της εξίσωσης ότι είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις «Ελεύθερος άνθρωπος».

Αλλά το χαρτί είναι αυτή τη στιγμή το σύμβολο της «επανάστασης» στην Κίνα, όπως ήταν κάποτε οι ομπρέλες στο Χονγκ Κονγκ, οι λαστιχένιες πάπιες στην Ταϊλάνδη και τα λουλούδια στη Λευκορωσία.

(με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή