Κλειστά νυχτερινά μαγαζιά στις 12: Πώς πήγε το πρώτο βράδυ των μέτρων στην χώρα

Πώς κύλησε η αποχώρηση των πελατών από τα καταστήματα λίγο πριν τις 00:00.
Eurokinissi

Πρώτο βράδυ εφαρμογής των μέτρων χθες για κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 00.00 τα μεσάνυχτα σε πολλές πόλεις, νησιά και τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

Εκτός από τις αντιδράσεις που προήλθαν από επιχειρηματίες της Μυκόνου, σε άλλες περιοχές παρατηρούνται διάφορες εικόνες. Από τη μία συμμόρφωση επιχειρηματιών, προσωπικού και πελατών και από την άλλη οι έντονοι προβληματισμοί των καταστηματαρχών. Ακολουθεί η γενική εικόνα σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Χανιά

Προσωπικό των εστιατορίων, των ταβερνών, των καφέ και των μπαρ, περίπου ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα, ενημέρωναν τους πελάτες τους ότι πρέπει σε λίγα λεπτά να αποχωρήσουν από τα μαγαζιά στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων μέτρων για απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων από τις 00.00 - 7.00 που ισχύουν και για την περιφέρεια Κρήτης.

Ο κόσμος συμμορφώθηκε αμέσως στις υποδείξεις των υπαλλήλων και φρόντισε να αποχωρήσει χωρίς προβλήματα απο τα καταστήματα εγκαίρως.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις το προσωπικό των καταστημάτων επιστράτευσε και το χιούμορ του για να ειδοποιήσει τους πελάτες ότι... είναι ώρα τους.

Δείτε πώς ιδιοκτήτης στην οδό Νταλιάνη ειδοποιεί τον κόσμο με χιουμοριστικό τρόπο!

Τα μεσάνυχτα στα καταστήματα των Χανίων ήταν χωρίς πελάτες παρά μόνο με το προσωπικό που καθάριζε.

Άγιος Νικόλαος

Σήμα κινδύνου για (πιθανά) νέα μεγάλα... “κύματα” ανέργων και μαζικά (κι οριστικά) λουκέτα επιχειρήσεων εξέπεμψε στο Cretalive ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγ. Νικολάου, Κώστας Ζαχαριάς, χαρακτηρίζοντας “εντελώς παράλογο” την κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τα μεσάνυχτα.

Μας δημιουργεί πάρα πολλά, σοβαρά οικονομικά θέματα. Θα οδηγήσει πολλούς εργαζόμενούς μας στην ανεργία από τώρα, πολύ πιο νωρίς απ’ το προγραμματισμένο διάστημα. Μετά τις 23 του μήνα θα αρχίσει η φθίνουσα πορεία στον Άγιο Νικόλαο, μέχρι να κλείσει εντελώς η σεζόν. Μια σεζόν που έτσι κι αλλιώς δεν πήγε καλά, με πάρα πολλά προβλήματα. Αντί να στηριχθούμε έστω και την τελευταία στιγμή, επιλέγουν και κλείνουν περιοχές όπως η Κρήτη, που δεν έχει ιδιαίτερα πολλά κρούσματα κορωνοϊού, κι αφήνουν ανοιχτά την Πελοπόννησο και την Αττική” ήταν το αρχικό σχόλιο του κ. Ζαχαριά.

Θα κλείσουν επιχειρήσεις και δυστυχώς φοβάμαι ότι θα κλείσουν και μόνιμα, όχι μόνο για τη σεζόν.Ήδη πολλοί συνάδελφοι συζητούν ότι θέλουν να αποχωρήσουν από τον κλάδο, για τον λόγο ότι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ο,τι κι αν συμβεί, ο,τι βοήθεια κι αν έχουμε – η οποία βοήθεια θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την πραγματική ζημιά που έχουμε υποστεί!” πρόσθεσε.

Ο κ. Ζαχαριάς εξέφρασε την απογοήτευσή του για την στάση της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για “κοροϊδία”!

Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από το Μαξίμου δεν έχουν ανακουφίσει “καθόλου” τον κλάδο, υποστήριξε: “Το μόνο που μας έχει βοηθήσει κάπως είναι η μείωση του 40% του ενοικίου. Από εκεί κι έπειτα, το κομμάτι της μείωσης του ΦΠΑ για εμένα είναι κοροϊδία από την κυβέρνηση προς εμάς – επειδή επηρεάζει ένα πολύ μικρό ποσοστό των συναδέλφων, μόνο αυτούς που έχουν καφετέριες. Επίσης, είναι και μέχρι 31/10. Μια πραγματική βοήθεια από το κράτος δεν έχουμε λάβει. Κι ούτε κι έχουν την πρόθεση να μας δώσουν κάτι περισσότερο, απ’ ο,τι αντιλαμβανόμαστε! Ούτε εργοδοτικές εισφορές μείωσαν όπως είχαμε ζητήσει κατ’ εξακολούθηση! Με μια πολύ μικρότερη είσπραξη και τζίρο που κάνουμε στα καταστήματά μας, καλούμαστε και πληρώνουμε τις ίδιες εργοδοτικές εισφορές με πέρυσι”.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μία περιοχή που δουλεύει αμιγώς με τον τουρισμό: Στις καλές εποχές από έξι έως επτά μήνες, που τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν στους τέσσερις.

Θεσσαλονίκη

Thesstoday.gr

Τουλάχιστον 1.000 νυχτερινά μαγαζιά, στο νομό Θεσσαλονίκης, δεν άνοιξαν το βράδυ της Τρίτης μετά την κυβερνητική νέα δέσμη μέτρων για την αναχαίτιση της πορείας του κορονοϊού στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 7 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Δεκάδες έλεγχοι της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν σε καταστήματα εστίασης, σε διάφορες περιοχές του κέντρου της πόλης, όπως στα Λαδάδικα, στη Μητροπόλεως και στη Λεωφόρο Νίκης.

Συγκεκριμένα, από το πρώτο κιόλας βράδυ, δόθηκε πρόστιμο για τη μη τήρηση του νέου μέτρου, σε εστιατόριο στην παραλιακή της πόλης, αφού όπως ανέφερε η αστυνομία στον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, ήταν περίπου 40 άτομα μέσα, ενώ θα έπρεπε να είχε κλείσει.

Υπενθυμίζεται πως στους παραβάτες θα μπαίνει σε πρώτη φάση πρόστιμο 10.000 ευρώ και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης «λουκέτο» για 20 ημέρες.

Από την μεριά τους, καταστηματάρχες εστιατορίων της Θεσσαλονίκης, δήλωσαν στο Thesstoday.gr πως κανείς τους δεν καταλαβαίνει γιατί μαζί με τα μπαρ και τα κλαμπ, πήραν σειρά και τα εστιατόρια.

«Το βασικό πρόβλημα το βράδυ, προφανώς υπάρχει στα μπαρ και στα κλαμπ, αφού όλοι είναι κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλον, όρθιοι, χωρίς να νοιάζονται πόσο θα επηρεαστούν και οι υπόλοιποι από αυτό.

Στην Καβάλα η διασκέδαση συνεχίστηκε στις πλατείες

proininews.gr

Στην Καβάλα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων, παρατηρήθηκε αυτό που περίμεναν πολλοί, αφού οι θαμώνες των μπαρ μεταφέρθηκαν από τα κέντρα διασκέδασης στις πλατείες, προκειμένου να συνεχίσουν τη βραδινή τους έξοδο. Οπως κατέγραψε και ο φωτογραφικός φακός του proininews.gr, παρέες κάθονταν διάσπαρτες σε όλες τις πλατείες της πόλης και σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε συνωστισμός.

Δημοφιλή