Κλιματική κρίση: Απόφαση-ορόσημο κατά της Ελβετίας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ιστορική δικαίωση για την ομάδα ηλικιωμένων γυναικών που είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ κατά της ελβετικής κυβέρνησης
via Associated Press

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαίωσε πριν από λίγο μια ομάδα ηλικιωμένων Ελβετίδων, οι οποίες είχαν προσφύγει κατά της κυβέρνησης της χώρας τους καταγγέλλοντας «την αδυναμία των ελβετικών αρχών να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», οι οποίες έχουν αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες ζωής τους και την υγεία τους.

Η ελβετική ένωση των «Ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος», στην οποία συμμετέχουν 2.500 γυναίκες ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο, επεδίωκε το ΕΔΔΑ να αναγκάσει τη Βέρνη να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα πιο γρήγορα από όσο έχει σχεδιάσει.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ πιθανόν να έχει αλυσιδωτή αντίδραση στην Ευρώπη και αλλού δημιουργώντας δεδικασμένο για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα δικαστήρια αντιμετωπίζουν την αύξηση προσφυγών για το κλίμα με επιχείρημα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρόεδρος του ΕΔΔΑ Σιόφρα Ο’Λέιρι είπε ότι η ελβετική κυβέρνηση παραβίασε το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή αποτυγχάνοντας να θεσπίσει ικανοποιητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτό περιλάμβανε μια αποτυχία να ποσοτικοποιηθούν, μέσω προϋπολογισμού άνθρακα ή με άλλο τρόπο, οι εθνικοί περιορισμοί των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», σημείωσε η ίδια απευθυνόμενη στην αίθουσα και υπογράμμισε ότι η ελβετική κυβέρνηση δεν πέτυχε τους προηγούμενους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μη λαμβάνοντας μέτρα για να εξασφαλίσει την επίτευξή τους.

Το παγκόσμιο κίνημα των πολιτών Avaaz σχολίασε ότι η απόφαση του δικαστηρίου άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις διαφορές για το κλίμα.

«Η ελβετική απόφαση θέτει ένα κρίσιμο νομικά δεσμευτικό προηγούμενο που χρησιμεύει ως σχέδιο για το πώς να μηνύσετε με επιτυχία την κυβέρνησή σας για κλιματικές αποτυχίες», σχολίασε η Ρουθ Ντελμπέρι, διευθύντρια νομικών εκστρατειών του Avaaz.

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε δύο άλλες παρόμοιες προσφυγές, την πρώτη που ασκήθηκε από έξι νεαρούς Πορτογάλους εναντίον 32 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και μια άλλη από έναν πρώην δήμαρχο στη Γαλλία κατά της γαλλικής κυβέρνησης.

«Ήλπιζα πραγματικά ότι θα νικούσαμε ενάντια σε όλες τις χώρες, έτσι προφανώς είμαι απογοητευμένη που δεν συνέβη αυτό», είπε η Σοφία Ολιβέιρα, μία από τις νεαρές Πορτογαλίδες.

″Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση των Ελβετίδων ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους περισσότερο για να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άρα, η νίκη τους είναι νίκη για εμάς και για όλους!”.

Η ελβετική ετυμηγορία, η οποία δεν μπορεί να εφεσιβληθεί, θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει μεγαλύτερη δράση για τη μείωση των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των στόχων μείωσης των εκπομπών για το 2030 ώστε ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της θέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι υποθέσεις ενώπιον της 17μελούς ομάδας δικαστών στο Στρασβούργο της Γαλλίας, εντάχθηκαν σε μια αυξανόμενη τάση κοινοτήτων που υποβάλλουν αγωγές για το κλίμα κατά κυβερνήσεων με επιχειρήματα που βασίζονται στη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτές δύο άλλες υποθέσεις―την προσφυγή έξι νεαρών Πορτογάλων και ενός πρώην δημάρχου στη Γαλλία.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την προσφυγή το 2020 έξι νεαρών Πορτογάλων – ηλικίας 12 με 24 ετών― οι οποίοι κατηγορούν συνολικά 32 χώρες στην Ευρώπη που εκλύουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ότι απέτυχαν να αποτρέψουν την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, με αποτέλεσμα να απειλείται η ζωή τους. Δεν ζητούσαν αποζημίωση, αλλά από το ΕΔΔΑ να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να περιορίσουν δραστικά τις εκπομπές των αερίων αυτών.

Τέλος, στην τρίτη υπόθεση ο Νταμιέν Καρέμ, πρώην δήμαρχος της πόλης Γραντ- Σινθ στη βόρεια Γαλλία, προσέφυγε κατά της άρνησης του Παρισιού να λάβει πιο φιλόδοξα μέτρα για να περιορίσει την κλιματική αλλαγή.

Η πρώτη υπόθεση δεν μπορεί να εφεσιβληθεί και οι άλλες δύο, αν και δεν μπορούν να εφεσιβληθούν, μπορούν να επιστραφούν προς εκδίκαση από εθνικό δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δημοφιλή