Κλιματιστικά το χειμώνα; 4 λόγοι για να τα προτιμήσεις

Ο χειμώνας έφτασε, φέρνοντας μαζί του πέρα από το χουχούλιασμα στο σπίτι, χοντρά ρούχα, χιονισμένες βουνοκορφές… και αρκετό κρύο.
.
.
Πλαίσιο

Το ζητούμενο και αυτόν το χειμώνα, είναι να επιστρέφεις σπίτι και να βρίσκεις τη ζεστασιά που αποζητάς. Τα κλιματιστικά, χωρίς καμία αμφιβολία πλέον, δεν αποτελούν ένα δυσεύρετο είδος πολυτελείας, όπως παλαιότερα. Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν κλιματιστικό για να διατηρούνται δροσερά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τι συμβαίνει όμως τον χειμώνα;

Μπορεί αυτή η επένδυση να αποτελέσει την καλύτερη επιλογή τόσο για ψύξη όσο και για θέρμανση; Ας δούμε τέσσερα πλεονεκτήματα του κλιματιστικού στη θέρμανση του σπιτιού.

Αυτονομία

Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός πως το κλίμα έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα έρθουν οι ακραία υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του έτους. Για αυτόν το λόγο, είναι σημαντικό η επιλογή για τη θέρμανση του σπιτιού σου να είναι αποκλειστικά και μόνο στα δικά σου χέρια. Επιπλέον, καθώς πολλές πολυκατοικίες επιλέγουν να μην ανάβουν καθόλου την κεντρική θέρμανση – ή να την ανοίγουν πολύ λίγες ώρες μέσα στη μέρα – λόγω της ακρίβειας στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η χρήση του κλιματιστικού αποτελεί μονόδρομο. Με το κλιματιστικό ορίζεις εσύ την θερμοκρασία που θέλεις να έχει ο κάθε χώρος. Για παράδειγμα, άλλη θερμοκρασία ενδέχεται να θέλεις στο παιδικό δωμάτιο και άλλη στην κουζίνα. Μην ξεχνάς επίσης πως όταν ανάβεις το καλοριφέρ, ζεσταίνονται όλα τα δωμάτια του σπιτιού, ακόμα και αυτά που δεν χρειάζεσαι, ενώ με το κλιματιστικό μπορείς να επιλέξεις ποιους χώρους θέλεις να ζεστάνεις και ποιους όχι.

.
.
Πλαίσιο

Οικονομία

Η αγορά ενός κλιματιστικού είναι πολύ πιο οικονομική συγκριτικά με άλλες ηλεκτρικές συσκευές, πόσο μάλλον σε σχέση με το αέριο, το πετρέλαιο ή τα καυσόξυλα. Μεγάλη είναι επίσης και η γκάμα κλιματιστικών που υπάρχουν σήμερα, ώστε να κάνεις την κατάλληλη επιλογή με βάση τις ανάγκες σου. Το κλιματιστικό δεν «ξοδεύει» ενέργεια για να παράγει θερμότητα αλλά την αντλεί από το εξωτερικό περιβάλλον. Σε σχέση, λοιπόν, με την παραδοσιακή μέθοδο θέρμανσης -το καλοριφέρ- η θερμική απόδοση του κλιματιστικού αγγίζει το 400%, σε αντίθεση με αυτό της κεντρικής θέρμανσης που δεν ξεπερνά το ¼ του ποσοστού. Ειδικά αν επιλέξεις μοντέλο Inverter, εξασφαλίζεις διπλάσια απόδοση και τη μισή κατανάλωση ενέργειας.

Ασφάλεια

Το κλιματιστικό σε αντίθεση με τα λοιπά συστήματα θέρμανσης είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος για να ζεσταθούμε. Οι σόμπες, για παράδειγμα, ενέχουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και πυρκαγιάς, ενώ επειδή είναι πολύ ενεργοβόρες μπορεί να προκαλέσουν υπερφόρτωση στο ηλεκτρικό δίκτυο.

.
.
Πλαίσιο

Χρηστικότητα

Ένα κλιματιστικό δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο στο διαμέρισμά σου και πρόκειται για μια συσκευή που μπορεί να μεταφερθεί από έναν χώρο σε έναν άλλον μέσα στο σπίτι, έτσι ώστε να ζεσταίνονται επαρκώς όλα τα δωμάτια.

Για να μπορέσεις όμως να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τα πλεονεκτήματα του κλιματιστικού θα πρέπει να θυμάσαι κάποια σημαντικά tips:

Κάνε service στο κλιματιστικό σου τουλάχιστον κάθε ένα ή δύο χρόνια. Αν δεν κάνεις service τότε θα καίει πολύ περισσότερο ρεύμα για να λειτουργήσει.

Έλεγξε την μόνωση του σπιτιού. Όσο πιο καλά μονωμένο είναι το σπίτι, τόσο πιο πολύ θα διατηρείται η ζέστη μέσα σε αυτό.

Ρύθμισε σωστά το κλιματιστικό. Οι ειδικοί τονίζουν πως το κλιματιστικό πρέπει να ρίχνει τον αέρα ψηλά στο δωμάτιο ώστε να το ζεσταίνει σωστά και πιο αποτελεσματικά. Ρύθμισε λοιπόν το άνοιγμα του κλιματιστικού τόσο, ώστε να είναι στο ψηλότερο σημείο του. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, μην το παρακάνεις, γιατί όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά της θερμοκρασίας εντός και εκτός σπιτιού τόσο πιο πολύ ρεύμα θα καίει το κλιματιστικό σου.

Καθάρισε τα φίλτρα. Είναι μια εύκολη διαδικασία, που πρέπει να κάνεις κάθε 2-3 μήνες για να προστατευθείς από σκόνη και άλλα βλαβερά σωματίδια.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα