Κούλογλου: «Η ΝΔ συμμάχησε με τις συντηρητικές δυνάμεις και καταψήφισε το εμπάργκο»

Κούλογλου: «Η ΝΔ συμμάχησε με τις συντηρητικές δυνάμεις και καταψήφισε το εμπάργκο»
Eurokinissi

Στην εκτίμηση ότι η ΝΔ διαφοροποιήθηκε από τη στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο μάλιστα εμφανίστηκε διχασμένο επί της συγκεκριμένης ψηφοφορίας, γιατί επέλεξε να συμμαχήσει με τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, προχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, αναφορικά με το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβια.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89, σημείωσε πως «χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία ή το Βέλγιο παράγουν όπλα και δεν θέλουν να σταματήσει το εμπόριο, γιατί έτσι θα χάσουν κέρδη. Θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχει μια ταύτιση με αυτά τα συμφέροντα, όπως και με εκείνα των ΗΠΑ, που είναι σύμμαχοι με τη Σαουδική Αραβία».

Υπενθυμίζεται πως η ψηφοφορία αποτελούσε κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επιβολή του εμπάργκο πώλησης όπλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Σαουδική Αραβία.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της πώλησης όπλων και του υπουργού ’Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «το ερώτημα που έπρεπε να τεθεί είναι το προς ποιον πουλάμε. Όχι να ψάχνουμε τους μεσάζοντες και να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με έναν επαρχιωτισμό, χάνοντας τη διεθνή εικόνα. Η πώληση αυτή για ανθρωπιστικούς λόγους θα έπρεπε να είχε τεθεί με πολλά ερωτηματικά».

Καταλήγοντας πάντως σημείωσε ότι δεν γίνεται να κατηγορούμε την Ελλάδα για τα πάντα, όταν το εμπόριο όπλων συνεχίζεται από τις μεγάλες δυνάμεις και τις πλούσιες χώρες. «Όταν πωλούν οι μεγάλοι και οι πλούσιοι θα κάνει μόνη της εμπάργκο; (η Ελλάδα)» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ότι «θα έπρεπε να μην πουλήσουμε όπλα στην Σαουδική Αραβία παρά το γεγονός ότι θα φέρουν κέρδη την ώρα που ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη».

Δημοφιλή