ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/07/2018 15:07 EEST

Κουτσούμπας: Υποκρισία του ΝΑΤΟ στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Eurokinissi

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που επανειλημμένα έχει εκφράσει το ΚΚΕ για μεγαλύτερη εμπλοκή αυτού του διεθνούς μηχανισμού τρομοκρατίας των λαών, πολεμικών εμπλοκών και επεμβάσεων και την εμπλοκή της Ελλάδας σε διαδικασίες που θα πλήξουν και το ζήτημα που αφορά τα προσφυγικά ρεύματα, στο Αιγαίο, στα νησιά μας, στην Ελλάδα, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσουμπας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real FM.

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι οι διαδικασίες αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις και σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τα βόρεια σύνορά μας, δηλαδή τις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ και το άνοιγμα της διαδικασίας ένταξής της στο ΝΑΤΟ, «Βεβαίως αυτά, μόνο αρνητικά είναι για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς της περιοχής» πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ είπε ότι είναι αυτονόητο να τεθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα «τη μεγάλη υποκρισία του ΝΑΤΟϊκού μηχανισμού, καθώς Ελλάδα και Τουρκία υποτίθεται ότι είναι χώρες εταίροι, σύμμαχοι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και κρατούν αναίτια, απρόκλητα δύο Έλληνες στρατιωτικούς ως ομήρους, στην πραγματικότητα έχει μετατραπεί σε ομηρία η κράτησή τους και βεβαίως δεν υπάρχει καμία πλέον βάση κράτησης». Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και η οποιαδήποτε κωλυσιεργία, είτε από την πλευρά της κυβέρνησης, είτε από την μεριά άλλων διεθνών οργανισμών, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ορκίζεται για τη ”φιλία” τους, για την ”αλληλεγγύη” τους κλπ, θα πρέπει να τελειώσει. Τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα, που τελικά και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους θα πρέπει να λυθεί. Εκτός των άλλων, δηλαδή, ζητημάτων».

Ως προς το ενδεχόμενο «παγώματος» της μείωσης συντάξεων και του αφορολόγητου και το «ανοιχτό παράθυρο» που φαίνεται ότι αφήνει προς τούτο η ΕΕ, και στο ερώτημα αν μετά την 21η Αυγούστου αρχίζει κάτι να αλλάζει για την ελληνική κοινωνία, είπε ότι «ό,τι και να λένε, οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν 1 δισ. ευρώ με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, στις αρχές του 2019, ενώ από τις αρχές του 2020 η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα οδηγήσει σε νέα αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων. Αυτή είναι η ουσία και η κυβερνητική υποκρισία, μαζί με την υποκρισία των εταίρων της, της ΕΕ και των υπολοίπων, δεν έχει πραγματικά όρια».

Πρόσθεσε ότι αν «οι κύριοι της κυβέρνησης ήθελαν, θα μπορούσαν πολύ καλά να ψηφίσουν, πριν λίγες μέρες, την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, για να μην υπάρχει καμιά μείωση στις συντάξεις και βεβαίως για τη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου».

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε ότι «η συμφωνία δεν έγινε για το όνομα, για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό -η οποία δόθηκε έτσι κι αλλιώς, δεν είναι αυτό το πρόβλημα- η συμφωνία έγινε με απαίτηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κυρίως των Αμερικανών και της Γερμανίας, με τη σύμφωνη φυσικά γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα τους κάνει και αυτή τη βρώμικη δουλειά. Έγινε κυρίως για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Επείγονται, γιατί θέλουν να βγάλουν την όποια επιρροή της Ρωσίας, όποια έχει απομείνει ακόμα, στα Βαλκάνια, στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «όχι» όταν θα έλθει για κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στην παρατήρηση περί «ύπαρξης κάποιων σεναρίων ότι μπορεί δια της αποχής να διευκόλυνε», τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή το ξεκαθαρίσαμε και στον κ. Τσίπρα, κι εγώ προσωπικά όταν με κάλεσε και μου είπε για το που οδηγούνται και που καταλήγουν να συμφωνήσουν με τη γειτονική δημοκρατία και στον κ. Κοτζιά και βεβαίως με δημόσιες τοποθετήσεις το ΚΚΕ έχει μιλήσει για αυτό».

Αναφορικά με την απέλαση Ρώσων διπλωματών «οι οποίοι κινούνταν εναντίον της συμφωνίας με τα Σκόπια», είπε ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε τα ακριβή στοιχεία, αλλά είναι γνωστό αυτό το κυνήγι μαγισσών και των πρακτόρων».

Επισήμανε ότι «είναι γνωστό ότι η Ρωσία δεν προκρίνει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Δεν θέλει δηλαδή να χάσει την όποια επιρροή της έχει απομείνει στα Βαλκάνια. Από την άλλη, οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι κάνουν την ίδια δουλειά, από τη δική τους σκοπιά, προκειμένου να ελέγξουν τα Βαλκάνια, να τα μαντρώσουν στο ΝΑΤΟ, οι Γερμανοί επίσης στην ΕΕ και πάει λέγοντας».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post