ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/09/2016 03:27 EEST | Updated 08/09/2016 03:28 EEST

Ξένοι αντιεξουσιαστές στη Θεσσαλονίκη για ΔΕΘ. Ελικόπτερα και ΜΑΤ «μετακομίζουν» από Αθήνα

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας των τελευταίων ετών λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. για την περιφρούρηση των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Το κλίμα χαρακτηρίζεται από τους στρατηγούς της Αστυνομίας «φορτισμένο», ύστερα από τη σειρά επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει αντιεξουσιαστές μετά τις επιχειρήσεις εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίων τον περασμένο Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι στην πόλη θα βρεθούν ξένοι αντιεξουσιαστές που είχαν επισκεφτεί ξανά το καλοκαίρι τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στην κατασκήνωση της οργάνωσης «No Border». Έλληνες αντιεξουσιαστές έχουν απευθύνει «κάλεσμα», σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, προς ξένους ομοϊδεάτες τους που αναμένεται να ανταποκριθούν. Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. το λεγόμενο «μαύρο μπλοκ» θα δώσει δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις, γεγονός που, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς, αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης επεισοδίων.

Οι συσκέψεις στο αρχηγείο της Αστυνομίας στη λεωφόρο Κατεχάκη είναι διαρκείς για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου ασφαλείας, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει αύριο ο αρχηγός του Σώματος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Συνολικά στα μέτρα ασφαλείας υπολογίζεται ότι θα συνδράμουν 4.000 αστυνομικοί, ανάμεσά τους περίπου 350 άνδρες των ΜΑΤ που θα ταξιδέψουν από την Αθήνα. Η μετακίνηση αυτή δημιουργεί, ωστόσο, επιχειρησιακά κενά στην πρωτεύουσα, καθώς οι εναπομείναντες διμοιρίες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Αθήνας σε μία περίοδο που εκδηλώνονται συχνά –ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα- επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων. Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται, επίσης, κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία θα επιβλέπουν τις συγκεντρώσεις από αέρος και θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Το τριήμερο από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου οι αστυνομικοί θα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους σε άτομα που κρίνονται ύποπτα και φοράνε τσάντες με στόχο να μην φτάσουν διαδηλωτές με «πολεμοφόδια» στη ΔΕΘ. Το παρόν στις κινητοποιήσεις θα δώσουν και οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ότι θα συγκεντρωθούν το απόγευμα της Παρασκευής στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Δικαστηρίων. Μία ημέρα μετά, το απόγευμα του Σαββάτου, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συλλαλητήριο εργαζομένους, ανέργους και συνταξιούχους στο ίδιο σημείο, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

Sponsored Post