ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/05/2015 16:33 EEST | Updated 14/05/2015 17:01 EEST

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ελληνική ιθαγένεια – Τι προβλέπεται για τα παιδιά μεταναστών

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
A child of an immigrant to Greece participates in a demonstration in Athens on February 20, 2010, seeking Greek nationality and denouncing racism. Some 2,000 immigrants and pro-immigrants demonstrators marched in Athens, demanding the long-awaited legalization of children of immigrants. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε από σήμερα, Πέμπτη, έως την 25 Μαΐου το σχέδιο νόμου για την ελληνική ιθαγένεια. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου «Τροποποίηση Διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις», με το οποίο ρυθμίζονται θέματα απόδοσης ιθαγένειας και μεταναστευτικής πολιτικής.

Η ρύθμιση αφορά τη λεγόμενη «δεύτερη γενιά», δηλαδή τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά νόμιμων μεταναστών και ουσιαστικά ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στην Α' τάξη Δημοτικού σε συνδυασμό με τη συνεχή νόμιμη διαμονή του ενός από τους γονείς του για πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή του. Επίσης τα παιδιά που μεγαλώνουν εδώ μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια μετά από εννιά χρόνια σχολείο ή φοίτηση στο γυμνάσιο και στο λύκειο.

Αναλυτικά ποιοι έχουν δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας

1. Παιδί αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα όταν ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) να έχει γραφτεί στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης.

β) ένας από τους γονείς του να διαμένουν νόμιμα στη χώρα επί 5 τουλάχιστον χρόνια πριν από τη γέννησή του.

Αν το παιδί έχει γεννηθεί πριν από τη συμπλήρωση των 5 ετών διαμονής των γονιών του, τότε το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση 10 ετών συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

γ) νόμιμης διαμονή των γονιών του και την κατοχήν από έναν τουλάχιστον εξ αυτών ενός εκ των τίτλων διαμονής που ορίζει ο νόμος.

2. Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράται).

3. Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

Μαζί με την αίτηση καταβάλλεται παράβολο ύψους 100 ευρώ.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Αναστασία Χριστοδουλοπούλου καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν από στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και την 25η Μαΐου 2015 και ώρα 14.00, ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση των διατάξεων της προτεινόμενης ρύθμισης.

Sponsored Post