ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/12/2016 14:22 EET | Updated 09/12/2016 17:28 EET

Ένταση στο λιμάνι του Ηρακλείου. Συμπλοκές αγροτών με λιμενεργάτες

Youtube cretalive

Ένταση επικράτησε γύρω στις 6 το απόγευμα στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου κατέφθασαν παραγωγοί αγροτικών προϊόντων από την Ιεράπετρα, ζητώντας να φορτωθούν οι νταλίκες με ευπαθή αγροτικά προϊόντα και να προωθηθούν στις αγορές, αφού, όπως τονίζουν, η παράταση της απεργίας της ΠΝΟ και η μη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας οδηγεί τα προϊόντα τους στις χωματερές και τους ιδίους στην καταστροφή.

Μετά την άφιξή τους, οι αγρότες κινήθηκαν προς το πλοίο BLUE HORIZON που βρισκόταν στο λιμάνι και εκτόξευσαν φωτοβολίδες, ενώ από το πλοίο οι ναυτεργάτες απάντησαν με ρίψεις νερού, με αποτέλεσμα τα πνεύματα να οξυνθούν ακόμη περισσότερο.

Στη συνέχεια, το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι χωρίς να φορτώσει τις νταλίκες, ενώ φωτιά που άναψε σε εκδοτήρια της ΑΝΕΚ, σβήστηκε αργότερα.

Τραυματίστηκε ο λιμενάρχης

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και της έντασης, τραυματίστηκε ελαφρά ο λιμενάρχης κ. Σαιτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαιτάκης χτύπησε σε μία πόρτα.

Στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ για να τον παραλάβει ωστόσο λόγω του στενού κλοιού των αγροτών και της γενικευμένης αναταραχής η διέλευση του ασθενοφόρου παρεμποδίστηκε και δεν κατέστη εφικτή η μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής η κατάσταση στο λιμάνι παρέμενε τεταμένη, χωρίς όμως επεισόδια, με τους αγρότες να να ζητούν επίμονα να δρομολογηθεί πλοίο για τη μεταφορά των προϊόντων τους.

Στο χώρο του λιμανιού βρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο λιμενάρχης Δημήτρης Σαϊτάκης και δήμαρχοι από τις περιοχές που παράγονται τα πρώιμα κηπευτικά, τους οποίους είχαν «περικυκλώσει» οι παραγωγοί ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση και να επιστρέψει στο λιμάνι το πλοίο Blue Horizon -που βρίσκεται έξω από αυτό- ώστε να φορτωθούν τα φορτηγά και να αναχωρήσει.

Τελικά οι αγρότες άρχισαν να αποχωρούν από το λιμάνι Ηρακλείου αφού προηγουμένως απέσπασαν διαβεβαιώσεις πως τα φορτηγά που βρίσκονται στο λιμάνι με τα πρώιμα κηπευτικά θα φορτωθούν στο πλοίο το πρωί του Σαββάτου.

Επίσης στο χώρο του λιμανιού μπήκαν τελικά άνδρες της Πυροσβεστικής προκειμένου να κατασβήσουν τη φωτιά στα εκδοτήρια ναυτιλιακής εταιρείας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και Cretalive.gr)