ΚΟΙΝΩΝΙΑ
31/07/2015 06:31 EEST | Updated 31/07/2015 06:31 EEST

Στοιχεία-σοκ: Στο «κόκκινο» τα νησιά του Αιγαίου – Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν τριπλασιασμό των μεταναστών

SOOC.gr

Ρεκόρ μεταναστευτικών πιέσεων δέχονται τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας.

Η τραγική κατάσταση αποτυπώνεται και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Αύξηση 295% στις συλλήψεις μεταναστών καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με του 2014, φθάνοντας στη χώρα μας 96.550 πρόσφυγες  στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους Σύροι και Αφγανοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Μέσα σε ένα μήνα, η Μυτιλήνη δέχτηκε το διπλάσιο αριθμό προσφύγων απ’ όσο είχε περιθάλψει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014, κοντά στους 11.000 μετανάστες.

« Το πρόβλημα  είναι πολύ σοβαρό. Προέρχεται από ένα διεθνές ζήτημα και πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα βοήθειας και συμπαράστασης από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα.  Τα ήδη χτυπημένα από την οικονομική κρίση φιλανθρωπικά αισθήματα των νησιωτών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί», δηλώνουν αρμόδιες πηγές.

Μέχρι τώρα ο από κοινού σχεδιασμός του Υπουργείου Ναυτιλίας και των ναυτιλιακών εταιριών με αυξημένα δρομολόγια στα νησιά- πύλες εισόδους έχει βοηθήσει και δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στις μεταφορές των μεταναστών στην Αθήνα. Με καθημερινή παρακολούθηση, ειδικά από τις 15 Αυγούστου που ξεκινά η επιστροφή των εκδρομέων, το Υπουργείο θα είναι σε θέση ακόμα και να προσθέσει έκτακτο δρομολόγιο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Αν και από Δευτέρα αναμένονται να κλείσουν οι τρύπες σε 193 οργανικές θέσεις τον λιμενικών στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, τεράστια παραμένουν τα κενά στις υλικοτεχνικές υποδομές.