ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/02/2017 11:17 EET | Updated 08/02/2017 11:17 EET

Ο ΕΟΠΥΥ «ουδέποτε χρησιμοποίησε την παράμετρο "Προσδόκιμο Επιβίωσης" ως κριτήριο παροχής ενός αναγκαίου φαρμάκου»

Eurokinissi

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τη διαδικασία έγκρισης χορήγησης ογκολογικού φαρμάκου, ο ΕΟΠΥΥ, σε νεότερη ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι ουδέποτε χρησιμοποίησε την παράμετρο «Προσδόκιμο Επιβίωσης» ως κριτήριο παροχής ενός αναγκαίου φαρμάκου. Αντίθετα, όπως τονίζει, η συγκεκριμένη πληροφορία χρησιμοποιέται στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των θεραπειών.

«Ο ΕΟΠΥΥ, διατηρώντας τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή χορήγηση του φαρμάκου (όπως ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και την ιατρική κοινότητα), προχωρά σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης. Ο Οργανισμός λειτουργεί καθημερινά, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτο στόχο την ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ κάθε ΠΟΛΙΤΗ, τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας μας», αναφέρει στη νεότερη ανακοίνωσή του. Επίσης, επισημαίνει:

«-​Στις ιατρικές συνταγές για τη χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων ή άλλων φαρμάκων, δεν αναφέρεται το προσδόκιμο επιβίωσης.

-​Για ορισμένα ογκολογικά φάρμακα απαιτείται προέγκριση από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας έχουν σχεδιαστεί πρότυπα των γνωματεύσεων που συμπληρώνει ο θεράπων ιατρός.

-​Από το σύνολο των φαρμάκων που προεγκρίνονται από τις Ειδικές Επιτροπές, στο συγκεκριμένο μόνο ραδιενεργό φάρμακο αναγράφεται μεταξύ άλλων το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη έγκρισης του φαρμάκου -όπως αυτή περιγράφεται στη δημόσια αναφορά αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κριτηρίων και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς/προσδόκιμο επιβίωσης».

Διαβάστε επίσης:

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπ.Υγείας για την πρόβλεψη προσδόκιμου ζωής ως προϋπόθεση χορήγησης φαρμάκου

Sponsored Post