Κόκκινος γίγαντας βγάζει παράξενους καπνούς καθώς πρόκειται να πεθάνει

Οι ερευνητές εντόπισαν έξι τέτοιους δακτυλίους και δύο κλεψύδρες.
.
.
ESO/NAOJ/NRAO /S. Dagnello NRAO/AUI/NSF

Ένας κόκκινος γίγαντας που βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ύπαρξής του παρατηρήθηκε να εκπέμπει για πρώτη φορά περίεργους δακτυλίους που μοιάζουν με καπνό.

Σε απόσταση 1. 300 ετών φωτός βρίσκεται το άστρο V Hydrae το οποίο είναι ένας κόκκινος γίγαντας και αποτελεί τα τελευταία χρόνια στόχος μελέτης των επιστημόνων για να κατανοήσουν τι θα συμβεί και στον Ήλιο. Πριν από έξι χρόνια επιστήμονες της NASA εντόπισαν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο με το άστρο να φαίνεται ότι εκτοξεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπάλες πλάσματος (ιονισμένο αέριο) με κάθε τέτοια μπάλα να έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός πλανήτη σαν τον Άρη.

Η παρατήρηση της συμπεριφοράς τέτοιων άστρων βοηθά τους αστρονόμους να κατανοήσουν τι συμβαίνει στα τελικά στάδια μιας διαδικασίας αστρικού θανάτου.

Οι αστρονόμοι γνώριζαν παλαιότερα ότι τα αστέρια σε αυτή τη φάση αφαιρούν υλικό από τους πυρήνες τους και το διώχνουν στον περιβάλλοντα χώρο.

Νέες παρατηρήσεις που έγιναν στο V Hydrae και πάλι από επιστήμονες της NASA σε συνεργασία αυτή τη φορά με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες, οδήγησαν στον εντοπισμό ένός εντυπωσιακού φαινομένου το οποίο οι επιστήμονες καταγράφουν για πρώτη φορά.

Το άστρο παράγει ένα «παράξενο» όπως τον χαρακτηρίζουν οι ερευνητές καπνό που παίρνει είτε το σχήμα ενός δακτυλίου είτε το σχήμα μίας κλεψύδρας. Οι ερευνητές εντόπισαν έξι τέτοιους δακτυλίους και δύο κλεψύδρες.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανακάλυψη τους δείχνει ότι οι γνώσεις μας για το τι συμβαίνει σε ένα κόκκινο γίγαντα έχουν σημαντικά κενά που πρέπει να συμπληρωθούν για να είναι σωστά και ολοκληρωμένα τα σχετικά αστρικά μοντέλα.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει δραματικά ότι το παραδοσιακό μοντέλο του τρόπου με τον οποίο πεθαίνουν τα αστέρια AGB - μέσω της μαζικής εκτόξευσης καυσίμου μέσω ενός αργού, σχετικά σταθερού, σφαιρικού ανέμου για 100.000 χρόνια ή περισσότερο - είναι στην καλύτερη περίπτωση, ημιτελές ή στη χειρότερη, λανθασμένο», είπε Οεπικεφαλής συγγραφέας Ραγχαβέντα Σαχάι, αστρονόμος στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια.

Οι αστρονόμοι εξεπλάγησαν ιδιαίτερα που το V Hydrae έβγαζε «δακτυλίους καπνού» (δαχτυλίδια σκόνης), πρόσθεσε ο συν-συγγραφέας και αστρονόμος Μάρκ Μόρις από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Ο Ήλιος είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ένα άστρο που θα ακολουθήσει τη διαδικασία διόγκωσης -συρρίκνωσης σε περίπου πέντε δις. έτη. Μάλιστα κατά την φάση της διόγκωσης αναμένεται να καταπιεί κυριολεκτικά τους πιο κοντινούς σε αυτόν πλανήτες όπως τον Ερμή και πιθανώς την Αφροδίτη ενώ τη Γη μπορεί να μην την καταπιεί αλλά θα πλησιάσει τόσο κοντά σε αυτή που θα την κάνει κυριολεκτικά κάρβουνο.

Η μελέτη είναι βασισμένη στην έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal.

Πηγή: Space

Δημοφιλή