Κολομβία: Yπάλληλοι κοιμούνται στα εργοστάσια για να προστατευτούν από τον κορονοϊό

Οι εργοδότες έχουν εγκαταστήσει κρεβάτια στους χώρους εργασίας και ζητούν από τους υπαλλήλους να μείνουν εκεί.
Reuters

H Nαζλί Πενάγος, μια μοδίστρα από την Κολομβία, εργάζεται σε ένα εργοστάσιο στην Μπογκοτά, ενώ την εβδομάδα που πέρασε -και καθώς η επιχείρησή της άνοιξε και πάλι – δέχτηκε μια κατά γενική ομολογία ασυνήθιστη πρόταση από τον εργοδότη της. Να μείνει μόνιμα εντός του εργοστασίου και να κοιμάται στα κρεβάτια που εκείνος εγκατέστησε για να μην διατρέχει κίνδυνο να κολλήσει κορονοϊό κατά την επαφή της με τον έξω κόσμο.

Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου Hechizoo, το οποίο απασχολεί 70 περίπου άτομα για την παραγωγή ταπετσαριών, έχει κατασκευάσει εντός του εργασιακού χώρου μπάνια, κουζίνα και κρεβάτια για να στεγάσει οκτώ από τους 17 υπαλλήλους που επέστρεψαν στην εργασία, καθώς η Κολομβία ανοίγει σταδιακά την οικονομία της μετά από δύο μήνες καραντίνας.

Reuters

«Είναι καλό, γιατί δεν βγαίνω στον δρόμο», είπε η Πενάγος, η οποία επιστρέφει στο σπίτι της μόνο τα Σαββατοκύριακα.

«Έχω μια μικρή κόρη και δεν θέλω με τίποτα να νιώθω ότι μπορεί να μεταφέρω την λοίμωξη στο σπίτι», συμπλήρωσε.

Η μετατροπή του χώρου εργασίας σε χώρο διαβίωσης είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο μέτρο, παρά το γεγονός πως χιλιάδες εργοστάσια στην Κολομβία ξεκινούν και πάλι τις δραστηριότητες τους.

Reuters

Τομείς όπως ο κατασκευαστικός και ορισμένα καταστήματα λιανικής επιτρέπεται να ανοίξουν τις πόρτες τους από την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε, και πάλι με όρια στον αριθμό των εργαζομένων.

Το γενικό όμως λουκέτο που έχει μπει σε ολόκληρη την χώρα ως τις 31 Μάη έχει αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να επινοήσουν νέους τρόπους για την επιβίωσή τους και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι επικεφαλής του Hechizoo είναι αισιόδοξοι πως η προσθήκη των χώρων διαμονής θα επιτρέψει στην επιχείρηση να συνεχίσει τις εργασίες της και παράλληλα να αποφύγει την μόλυνση των εργαζομένων.

Η εταιρεία αυτή την ώρα λαμβάνει μόνο το 15% των τακτικών παραγγελιών της. «Αποφασίσαμε να μένουμε εδώ μέχρι να δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο ένας εκ των διευθυντών, Χόρχε Λιζαράζο, ο οποίος επίσης ζει στο εργοστάσιο ενώ εξέφρασε το παράπονό του για τις ασαφείς κυβερνητικές οδηγίες.

«Η αβεβαιότητα με ανησυχεί. Η αβεβαιότητα είναι μοιραία για κάθε επιχείρηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Reuters

Το σταδιακό άνοιγμα της Κολομβίας είναι παρόμοιο με εκείνο που λαμβάνει χώρα στην Αργεντινή, το Περού και την Χιλή. Η Λατινική Αμερική εξάλλου είναι επίσημα το νέο επίκεντρο του κορονοϊού, με την Βραζιλία να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Περίπου 1,6 εκατομμύρια Κολομβιανοί έχασαν την δουλειά τους τον Μάρτιο ενώ η οικονομία της χώρας, που είναι μια από τις πιο ισχυρές της Λατινικής Αμερικής, είναι πιθανό να σημειώσει ύφεση 5,5% φέτος, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα επηρεαστεί από την ύφεση, επισημαίνουν οι αναλυτές, μια πρόβλεψη που αντικατοπτρίζεται και στους χαμηλούς αριθμούς της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που πρόσφατα κατέγραψε ιστορικό χαμηλό.

Η μάρκα δερμάτινων ειδών μόδας, Μάριο Ερνάντεζ, επενδύει αυτή την ώρα στις διαδικτυακές αγορές προκειμένου να ανακουφίσει τις πληγές από το κλείσιμο των καταστημάτων στην Κολομβία, την Βενεζουέλα, τον Παναμά και την Κόστα Ρίκα.

«Η μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε είναι μέσω της ιστοσελίδας μας», δήλωσε η διευθύντρια των εργοστασίων, Αλμπα Λουζ Ανγκαρίτα. «Οι άνθρωποι πάντα αγοράζουν πράγματα ο ένας για τον άλλον. Ακόμα κι αν δεν μπορούν να συναντηθούν, θα αγοράσουν ένα δώρο για κάποιον που αγαπούν», πρόσθεσε.

Δημοφιλή