Κολοσσιαίο κοίτασμα χρυσού αξίας άνω των 80 δισ. δολαρίων στην Κίνα

Τι ανακοίνωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
dashu83 via Getty Images

Επιστήμονες στην Κίνα λένε πως ανακάλυψαν ένα γιγαντιαίων διαστάσεων κοίτασμα χρυσού κοντά σε κάποια από τα υπάρχοντα χρυσωρυχεία της χώρας: Ενδέχεται να είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο κοίτασμα που έχει μείνει στον κόσμο, με αξία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το κοίτασμα βρέθηκε στο Ουανγκού στη βορειοανατολική Χουνάν, όπως είπαν αντιπρόσωποι του Γεωλογικού Γραφείου της Επαρχίας Χουνάν σε κινεζικά κρατικά ΜΜΕ. Εργάτες εντόπισαν πάνω από 40 φλέβες χρυσού, με περίπου 330 τόνους χρυσού, φτάνοντας σε βάθος 2.000 μέτρων. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, μέσω της χρήσης τρισδιάστατων μοντέλων υπολογιστή, ειδικοί σε θέματα εξόρυξης προέβλεψαν πως ίσως υπάρχουν μέχρι και 1.100 τόνοι, κρυμμένοι σε βάθη μέχρι και 3.000 μέτρων. Εάν ισχύουν αυτά, όλο το κοίτασμα ίσως αξίζει περίπου 600 δισ. γουάν (83 δισ.δολάρια).

Αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι η μέγιστη ποιότητα του νέου κοιτάσματος ήταν 138 γραμμάρια χρυσού ανά μετρικό τόνο μεταλλεύματος, που θεωρείται υψηλή σε σχέση με άλλα ορυχεία ανά τον κόσμο. Περισσότερος χρυσός βρέθηκε επίσης κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών γεωτρήσεων στην περιφέρεια, υποδεικνύοντας πως ίσως υπάρχουν περισσότερα μεγάλα κοιτάσματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο μέλλον, είπαν ειδικοί.

Αν και είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η ποσότητα χρυσού που έχει απομείνει στα ορυχεία του κόσμου, το 2022 είχε θεωρηθεί ότι τα μεγαλύτερα αποθέματα βρίσκονταν στο χρυσωρυχείο South Deep της Νότιας Αφρικής, που έχει περίπου 1.025 τόνους χρυσού, σύμφωνα με το Mining Technology. Αν ισχύουν αυτά, τότε το νέο κοίτασμα θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο φυσικό απόθεμα που υπάρχει στον κόσμο.

Τα νέα επηρέασαν ήδη τις αγορές, με την τιμή του χρυσού να ανεβαίνει στα 2.700 δολάρια/ ουγγιά. Σημειώνεται πως η Κίνα είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, καθώς, σύμφωνα με το Reuters, της αντιστοιχούσε περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής το 2023. Ωστόσο και πάλι χρησιμοποιεί περισσότερο χρυσό από αυτόν που μπορεί να παράγει, με αποτέλεσμα να εισάγει από Αυστραλία και Νότια Αφρική.

Δημοφιλή