ΔΙΕΘΝΕΣ
11/10/2018 12:03 EEST

Κολοσσιαίο παγόβουνο ετοιμάζεται να αποσπαστεί από την Ανταρκτική

Handout . / Reuters

Ένα μακρύ ρήγμα το οποίο ανακαλύφθηκε πρόσφατα θα έχει ως αποτέλεσμα την απόσπαση ενός μεγάλου παγόβουνου από τον παγετώνα Πάιν Άιλαντ στην Ανταρκτική, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του LiveScience, το 30 χιλιομέτρων ρήγμα άρχισε σε σημείο του παγετώνα όπου ο πάγος αγγίζει θερμότερα νερά, με αποτέλεσμα να λιώνει από κάτω. Σύμφωνα με τον Στεφ Λερμίτε, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Ντελφτ στην Ολλανδία, το ρήγμα έχει άλλα 10 χιλιόμετρα να προχωρήσει πριν ένα (ή περισσότερα) παγόβουνα θα αποσπαστούν. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και μόλις έναν χρόνο πριν, το 2017, όταν ένα παγόβουνο 4,5 φορές το μέγεθος του Μανχάταν αποσπάστηκε από τον ίδιο παγετώνα.

 

 

Ο Λερμίτε ανακάλυψε το νέο αυτό ρήγμα αναλύοντας δορυφορικές εικόνες του παγετώνα, τις οποίες λαμβάνει καθημερινά στο email του. «Ήταν απόγευμα της Τετάρτης, και ξαφνικά είδα κάτι που δεν είχα δει την προηγούμενη ημέρα» είπε στο LiveScience.

Αν το παγόβουνο αποσπαστεί σε ένα κομμάτι, αυτό θα έχει επιφάνεια 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κάτι που θα το κάνει ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που είχε αποσπαστεί πέρυσι- και μπορεί να λάβει δικό του όνομα.

Αφ’ενός είναι φυσικό και αναμενόμενο να αποσπώνται παγόβουνα από έναν παγετώνα, ωστόσο πλέον ο συγκεκριμένο παγετώνας το κάνει συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν, καθώς «γέννησε» παγόβουνα τον Ιανουάριο του 2001, τον Νοέμβριο του 2007, τον Δεκέμβριο του 2011, τον Αύγουστο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2017.