ΔΙΕΘΝΕΣ
20/12/2017 14:59 EET | Updated 20/12/2017 15:02 EET

Κομισιόν Vs Πολωνίας. Εκκινεί διαδικασία επιβολής κυρώσεων

Μπορεί να στερηθεί ακόμη και το δικαίωμα ψήφου

Francois Lenoir / Reuters

Την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει κυρώσεις, λόγω σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου, αποφάσισε να κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Πολωνίας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου. 

Ο κ. Τίμερμανς εξήγησε ότι τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα στην Πολωνία επιδιώκουν να θέσουν το δικαστικό Σώμα της χώρας υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι μετά από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης η Επιτροπή, σήμερα, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου» στην Πολωνία. 

Ο Ολλανδός επίτροπος υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή είχε προτείνει συστάσεις στις πολωνικές Αρχές, όμως από τότε η κατάσταση, αντί να βελτιωθεί, επιδεινώθηκε. «Με βαριά καρδιά αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 7. Όμως, οι εξελίξεις δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η σημερινή απόφαση της Επιτροπής είναι για το καλό των πολιτών της Πολωνίας. 

Σημειώνεται, ότι η διαδικασία που κινεί τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργοποιώντας το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, μπορεί, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βικτόρ Ορμπάν, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα συναινέσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι σχέσεις Βαρσοβίας - Κομισιόν είναι τεταμένες και για μια σειρά από άλλα θέματα που αφορούν του κράτος δικαίου, την ελευθεροτυπία και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το μείζον για την την ΕΕ, θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού. Μόλις πριν από μερικές ημέρες διεξήχθη μια φορτισμένη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την Πολωνία και άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία να επιμένουν στην άρνησή τους να μετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Ο δε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, δηλώνει πως το πρόγραμμα δεν λειτουργεί και προκαλεί την έντονη αντίδραση της Κομισιόν που θυμίζει στον ίδιο και στις χώρες που αντιδρούν, τις υποχρεώσεις τους. 

 (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)