Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο κορυφαίος Έλληνας θαλασσογράφος για πρώτη φορά στη γενέτειρα του Κρήτη

Αρχαίες ελληνικές τριήρεις, ιστιοφόρα, ατμόπλοια και βάρκες, σε θρυλικές ναυμαχίες, πυρπολήσεις αλλά και καθημερινές σκηνές. Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας, 1890-95 λάδι σε καμβά, 79 x 154 εκ.
Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας, 1890-95 λάδι σε καμβά, 79 x 154 εκ.
Συλλογή Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Αν και υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου, ο Κωνσταντίνος Βολανάκης παρέκαμψε τα ηθογραφικά θέματα και τα πορτρέτα -τάση που ακολουθούσαν οι περισσότεροι καλλιτέχνες της συγκεκριμένης σχολής -και αφιερώθηκε με εμμονή στη θάλασσα και τη ζωή γύρω από αυτή.

Ο κορυφαίος Έλληνας θαλασσογράφος «επιστρέφει» για πρώτη φορά στο νησί που γεννήθηκε, την Κρήτη με την έκθεση «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» που εγκαινιάζεται στις 21 Ιουλίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την έκθεση συνθέτουν τα 57 έργα του ζωγράφου των αυτοκρατορικών θριάμβων, των ένδοξων στιγμών της ελληνικής Ιστορίας, αλλά και των ταπεινών ψαροκάικων, ενώ συμπεριλαμβάνονται επίσης ελαιογραφίες που ανήκουν στο Αρχηγείο Ναυτικού, τη Βουλή των Ελλήνων και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Θαλασσογραφία, 1885-90 λάδι σε καμβά, 65 x 113 εκ.
Θαλασσογραφία, 1885-90 λάδι σε καμβά, 65 x 113 εκ.
Συλλογή Τραπέζης της Ελλάδος

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του ζωγράφου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Κρήτη, 186 χρόνια από τη γέννησή του και 172 από τη στιγμή που μετακόμισε με την οικογένεια του στη Σύρο.

«Αν ένας Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης δύναται να “υποστηρίξει” ότι αναμετρήθηκε με την απεραντοσύνη της θάλασσας, τότε αυτός δεν είναι άλλος από τον Κωνσταντίνο Βολανάκη (1837-1907). Η καλλιτεχνική του παραγωγή, εκτεινόμενη χρονικά σε περίπου μισό αιώνα, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρο το β΄ μισό του 19ου και τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, απέδωσε ένα σύνολο έργων αξεπέραστο, ποσοτικά και ποιοτικά.

Το ότι δεν ανταμείφθηκε, τουλάχιστον όσο του έπρεπε, από την τέχνη του εν ζωή, έχει να κάνει με την κατάσταση της νεοελληνικής τέχνης και ευρύτερα με τα ιστορικά δεδομένα στην Ελλάδα της εποχής του• το ότι σήμερα πια τιμάται δεόντως -και υπερτιμάται, από άποψη εμπορική- σχετίζεται και πάλι με τα δεδομένα της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας.

Το βέβαιο είναι ότι ο Κωνσταντίνος Βολανάκης απέδωσε με τον χρωστήρα του την θάλασσα και, κυρίως, τον κόσμο της, κατά τρόπο μοναδικό, κατοχυρώνοντας έτσι, καλλιτεχνικά και πολιτισμικά, το πλέον εμβληματικό στοιχείο και πεδίο του ελληνικού κόσμου, τη ναυτοσύνη», σημειώνει μεταξύ άλλων ο επιμελητής της έκθεσης, ιστορικός Τέχνης και έφορος της συλλογής έργων τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, Θοδωρής Κουτσογιάννης.

Έξω από το λιμάνι, 1870-72 λάδι σε καμβά, 48 x 95 εκ.
Έξω από το λιμάνι, 1870-72 λάδι σε καμβά, 48 x 95 εκ.
Συλλογή Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Την έκθεση θα συνοδεύσει έγχρωμος πλήρως εικονογραφημένος δίγλωσσος (ελληνικά - αγγλικά) κατάλογος.

Κατά τη διάρκεια της θα προγραμματιστούν οργανωμένες ξεναγήσεις για ενήλικες και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων.

Ιnfo

«Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας

Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη»

Διάρκεια: 21 Ιουλίου - 31 Δεκεμβρίου 2023

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Χάληδων 98-102

Τηλ: +30 28210 92294 και +30 28210 92419

Ιστοσελίδα: www.pinakothiki-chania.gr

Δημοφιλή