Κοντονής: Έκδηλη και υπόγεια η προσπάθεια πίεσης στη δικαιοσύνη από οικονομικά κέντρα του εσωτερικού και εξωτερικού

Κοντονής: Έκδηλη και υπόγεια η προσπάθεια πίεσης στη δικαιοσύνη από οικονομικά κέντρα του εσωτερικού και εξωτερικού
EUROKINISSI

Στους κινδύνους που απειλούν τη δικαστική ανεξαρτησία, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κατά τον χαιρετισμό του σε διεθνή ημερίδα με θέμα «Η δικαστική ανεξαρτησία ως επιταγή του κράτους δικαίου και σκληρός πυρήνας του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη», που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και την οποία συνδιοργάνωσαν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στους κινδύνους, στις απειλές αλλά και στις πιέσεις που δέχεται η Δικαιοσύνη και από οικονομικά κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού, τονίζοντας ότι οι επιρροές στη Δικαιοσύνη δεν περιορίζονται μόνον στη συνταγματική διάκριση των εξουσιών, παρά τις ρητές συνταγματικές διατάξεις που καθιερώνουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των δικαστών. Ο κ. Κοντονής αναφερόμενος στις επιρροές οικονομικών κέντρων προς τη Δικαιοσύνη έκανε λόγο για «έκδηλη και υπόγεια προσπάθεια πίεσης, η οποία τείνει γιγαντωθεί σε υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό ή κοινωνικό ενδιαφέρον», προσθέτοντας ως παράδειγμα την υπόθεση Siemens αλλά και υποθέσεις αθλητικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης μίλησε για τον ρόλο των ακυρωτικών δικαστηρίων τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τη δυσκολία των αποφάσεων που αφορούν σε υποθέσεις με εμφανή πολιτική χροιά, λέγοντας ότι σε αυτές οι δικαστικοί οφείλουν να σταθμίζουν με προσοχή τα δεδομένα και να αυτοπεριορίζονται. Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί στην κριτική των δικαστικών αποφάσεων, τονίζοντας ότι «η κριτική δεν φοβίζει αλλά ενισχύει τη Δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις σχέσεις του δικηγορικού σώματος με τη δικαστική λειτουργία και την προάσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ενώ

πρότεινε τη σύνταξη κοινού Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ δικαστών και δικηγορών.

Επίσης, ο κ. Βερβεσός παραφράζοντας τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου, τόνισε: «Να τρομοκρατήσουμε εκείνους που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τη Δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, αναφέρθηκε στη δικαστική ανεξαρτησία και τους κινδύνους παρεμβάσεως στο έργο των δικαστών, ενώ παράλληλα, άσκησε κριτική για τις περιπτώσεις δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι μετά την αποχώρησή τους από το σώμα (συνταξιοδότηση) καταλαμβάνουν άλλες καίριες δημόσιες θέσεις. Ανάλογη αναφορά για το θέμα αυτό έκανε και ο κ. Βερβεσός.

Ακόμη, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, τονίζοντας ότι ο δικαστής όταν δικαιοδοτεί δεν αντιδικεί με κανέναν και η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου. Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές πανεπιστημιακοί, δικαστικοί και δικηγόροι από τη Ελλάδα και το εξωτερικό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή