Κορυφαία ανακάλυψη: Επιστήμονες κατανόησαν πώς πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα στη νόσο Αλτσχάιμερ

Η σύνδεση των μη φυσιολογιοκών πρωτεϊνών με την νεκρόπτωση, οδηγεί στην αποκάλυψη των μηχανισμών της "κυτταρικής αυτοκτονίας" δημιουργώντας ελπίδες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Brain scan shows problems
Brain scan shows problems
Peter Dazeley via Getty Images
Conceptual image of clinical research to develop a possible cure for Alzheimer's and dementia
Conceptual image of clinical research to develop a possible cure for Alzheimer's and dementia
TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο πιστεύουν ότι έχουν καταλάβει πώς πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Πρόκειται για ένα μυστήριο και αντικείμενο έρευνας και επιστημονικών συζητήσεων επί δεκαετίες.

Η έρευνα συνδέει τις μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο με τη «νεκρόπτωση» - μια μορφή κυτταρικής αυτοκτονίας.

Τα ευρήματα έχουν χαρακτηριστεί ”συναρπαστικά”, καθώς δίνουν νέες ιδέες για τη θεραπεία της νόσου.

Αυτό που οδηγεί στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου, που συμπεριλαμβάνει την απώλεια μνήμης, είναι η απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες.

Και αν κάποιος ”κοιτάξει” μέσα στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ θα δει μια συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που ονομάζονται αμυλοειδές και ταυ.

Αλλά οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να ενώσουν τις κουκκίδες μεταξύ αυτών των βασικών χαρακτηριστικών της νόσου.

Αυτό, όπως πιστεύουν ερευνητές στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου στο University College του Λονδίνου και στο KU Leuven στο Βέλγιο, πιστεύουν πως συμβαίνει τώρα.

Όπως λένε, το μη φυσιολογικό αμυλοειδές αρχίζει να συσσωρεύεται στους χώρους μεταξύ των νευρώνων, οδηγώντας σε φλεγμονή του εγκεφάλου, κάτι που δεν αρέσει στους νευρώνες.

Αυτό αρχίζει να αλλάζει την εσωτερική τους χημεία. Εμφανίζονται ″μπερδεμένα” ταυ και τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να παράγουν ένα συγκεκριμένο μόριο (ονομάζεται MEG3) που πυροδοτεί το θάνατο από νεκρόπτωση.

Η νεκρόπτωση είναι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί συνήθως το σώμα μας για να καθαρίσει τα ανεπιθύμητα κύτταρα καθώς παράγονται νέα.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα επέζησαν όταν η ομάδα μπόρεσε να μπλοκάρει το MEG3.

″Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον εύρημα”, δήλωσε στο BBC ο ερευνητής καθηγητής, Μπαρ Ντε Στούπερ, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου. ”Για πρώτη φορά παίρνουμε μια ιδέα για το πώς και γιατί οι νευρώνες πεθαίνουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν πολλές εικασίες εδώ και 30-40 χρόνια, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να εντοπίσει τους μηχανισμούς. Παρέχονται πραγματικά ισχυρές αποδείξεις ότι αυτό είναι το συγκεκριμένο μονοπάτι που οδηγεί στην αυτοκτονία”.

Οι απαντήσεις προήλθαν από πειράματα που περιελάμβαναν την μεταμόσχευση ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων σε εγκεφάλους γενετικά τροποποιημένων ποντικών. Τα ζώα προγραμματίστηκαν να παράγουν μεγάλες ποσότητες μη φυσιολογικού αμυλοειδούς.

Σημειώνεται πως πρόσφατα σημειώθηκαν επιτυχίες στην ανάπτυξη φαρμάκων που αφαιρούν το αμυλοειδές από τον εγκέφαλο και σηματοδοτούν τις πρώτες θεραπείες για την επιβράδυνση της καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο Ντε Στούπερ λέει ότι η ανακάλυψη ότι το μπλοκάρισμα του μορίου MEG3 μπορεί να εμποδίσει τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ”ολοκληρωμένη νέα γραμμή ανάπτυξης φαρμάκων”.

Ωστόσο, απαιτείται πολυετής έρευνα.

Η καθηγήτρια, Τάρα Σπάιρες Τζόουνς από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Νευροεπιστημών σχολίασε πως το εύρημα είναι πολύ σημαντικό καθώς ”αντιμετωπίζει ένα από τα θεμελιώδη κενά στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ… είναι συναρπαστικά αποτελέσματα και θα είναι σημαντικά για την εξέλιξη της έρευνας”.

Ωστόσο, τόνισε ότι ″χρειάζονται πολλά βήματα” προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο τα ευρήματα αυτά να είναι αξιοποιήσιμα στην ανάπτυξη μίας αποτελεσματικής θεραπείας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η δρ. Σούζαν Κόλχας από το Alzheimer’s Research του Ηνωμένου Βασιλείου είπε επίσης ότι τα ευρήματα ήταν ”συναρπαστικά”, αλλά ακόμα σε πρώιμο στάδιο. ”Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί υποδεικνύει νέους μηχανισμούς κυτταρικού θανάτου στη νόσο του Αλτσχάιμερ που δεν είχαμε κατανοήσει μέχρι σήμερα και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες για να επιβραδύνουν ή ακόμα και να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου στο μέλλον”.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή