Αλτσχάιμερ: Νέα μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης προβλέπει την εμφάνισή του 10 χρόνια πριν

Ένα μόριο- «κλειδί».
BRIAN SNYDER via Reuters

Ερευνητές στο Karolinska Instituet ανακάλυψαν πως ένας τύπος μορίου στο αίμα σχετίζεται με το επίπεδο ταυ- μιας πρωτεΐνης που παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη οξείας άνοιας. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια μια απλή διαδικασία που θα είναι σε θέση να προβλέπει την εμφάνισή του δέκα χρόνια πριν.

«Ο ρόλος των γλυκανών, δομών που αποτελούνται από μόρια σακχάρων είναι ένα σχετικά ανεξερεύνητο πεδίο στις έρευνες για την άνοια» είπε ο Ρόμπιν Ζου, first author της έρευνας, φοιτητής Ιατρικής και ερευνητής στο Karolinska Instituet. «Δείχνουμε στη μελέτη μας πως τα επίπεδα γλυκανών στο αίμα μεταβάλλονται νωρίς κατά την ανάπτυξη της ασθένειας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως θα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ με μόνο ένα τεστ αίματος και ένα τεστ μνήμης».

Στο Αλτσχάιμερ πεθαίνουν νευρώνες του εγκεφάλου, κάτι που θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα της αφύσικης συσσώρευσης αμυλοειδούς βήτα και ταυ. Κλινικές δοκιμές για φάρμακα για το Αλτσχάιμερ δείχνουν πως η θεραπεία θα έπρεπε να αρχίζει νωρίς στην παθολογική διαδικασία, πριν πεθάνουν πολλοί νευρώνες, για να αντιστραφεί πριν είναι πολύ αργά.

Υπάρχει τόσο πρακτική όχο και οικονομική ανάγκη για μη επεμβατικές μεθόδους διάγνωσης/ πρόγνωσης Αλτσχάιμερ. Προτιμώνται οι δείκτες στο αίμα, καθώς η λήψη δειγμάτων εγκεφαλονωτιοαίου υγρού είναι δυσκολότερη, ενώ το brain imaging είναι ακριβό.

Οι ερευνητές έδειξαν πως το επίπεδο μιας συγκεκριμένης δομής γλυκανών στο αίμα (denoted bisected N-acetylglucosamine) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθεί ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Στο παρελθόν είχαν δείξει σύνδεση μεταξύ της πρωτεΐνης ταυ και επιπέδων γλυκανών σε άτομα με Αλτσχάιμερ, μα αυτές οι αναλύσεις είχαν γίνει σε εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Οι γλυκάνες είναι μόρια σακχάρων που βρίσκονται στην επιφάνεια πρωτεϊνών και ορίζουν τη θέση και τη λειτουργία τους στο σώμα. Μετρώντας τα επίπεδα γλυκανών στο αίμα οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα με αντίστοιχα επίπεδα γλυκανών και ταυ ήταν δύο φορές πιθανότερο να παρουσιάσουν άνοια τύπου Αλτσχάιμερ. «Δείχνουμε επίσης ότι ένα απλό στατιστικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψιν τα επίπεδα γλυκανών και ταυ, το γονίδιο κινδύνου ΑΡΟΕ4 και ένα τεστ μνήμης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη Αλτσχάιμερ με αξιοπιστία 80% σχεδόν μια δεκαετία πριν εμφανιστούν συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης» είπε η Σοφία Σέντιν Βάις, corresponding author στην έρευνα, επίσης του Karolinska Instituet.

Δημοφιλή