ΔΙΕΘΝΕΣ
02/04/2020 14:02 EEST | Updated 02/04/2020 14:04 EEST

Κορονοϊός: 9 δυστοπικές φωτογραφίες που θα ήταν αδιανόητες ένα μήνα πριν

Από την απολύμανση ολόκληρων πόλεων μέχρι και τον διαχωρισμό αστέγων σ΄ένα πάρκινγκ, αυτές οι φωτογραφίες μαρτυρούν την σοβαρή επίπτωση του COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά δεν είναι ψέμματα να πούμε πως η ζωή βρίσκεται σε αναμονή εν μέσω πανδημίας. Όπως δείχνει και ένα δημοφιλές meme στο ίντερνετ, «Η γη είναι κλειστή».

Όλος ο κόσμος έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσαρμόσει την ζωή του σε μια νέα πραγματικότητα, να κλειστεί στα σπίτια του και να βομβαρδιστεί ανελλιπώς με ειδήσεις για νέους θανάτους από τον κορονοϊό.

Δεν είναι μόνο η ζωή των ανθρώπων που έχει αλλάξει, αλλά και των τοπίων που άλλοτε έσφιζαν από ζωή και τώρα δεν θυμίζουν σε τίποτα το μεγαλείο τους.

Η πανδημία έχει δημιουργήσει «τρομακτικές» εικόνες που θα ήταν αδιανόητες μέχρι και λίγους μήνες πριν.

Steve Marcus / Reuters
Άστεγοι βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο σε ένα πάρκινγκ στο Κάσμαν Σέντερ, στο Λας Βέγκας, με τον χώρο να έχει ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο που να υπάρχει η κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ακολουθούν 9 εικόνες που δείχνουν πόσα πολλά έχουν αλλάξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Πάπας δίνει τις ευλογίες του στην κενή πλατεία του Αγίου Πέτρου

Yara Nardi / Reuters

Καθώς έχουν απαγορευτεί παγκοσμίως οι μαζικές συγκεντρώσεις, μέρη που προηγουμένως μάζευαν χιλιάδες κόσμο τώρα απλά είναι ερημικά. Την Παρασκευή ο Πάπας Φρανγκίσκος έδωσε την παπική ευλογία γνωστή και ως «Urbi et Orbi» -που υπό κανονικές συνθήκες διεξάγεται κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα- σε μια άδεια πλατεία στο Βατικανό.

Απολύμανση ολόκληρων πόλεων

ASSOCIATED PRESS
 

Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την διάδοση του ιού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει μολύνει 38.000 άτομα και έχει οδηγήσει στο θάνατο 38.000 άτομα από αυτούς, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν λάβει έκτακτα μέτρα.

Στην εικόνα αυτή που τραβήχτηκε στις 13 Μαρτίου βλέπουμε τους πυροσβέστες στην δυτική Τεχεράνη να απολυμαίνουν τους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας.

Κοινωνική αποστασιοποίηση των αστέγων

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει το νέο επίκεντρο της πανδημίας με τον κορονοϊό να έχει κοστίσει την ζωή σε 3.000 άτομα μέχρι και την Δευτέρα.

Στην Νεβάδα, οι αρχές έχουν ζητήσει από τους άστεγους της πόλης να κοιμηθούν σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ και διαχωρίζονται μεταξύ τους μέσω κουτιών που έχουν τοποθετηθεί στο έδαφος.

Το πλωτό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης

Mike Segar / Reuters

Στο λιμάνι της Νέας Υόρκης έφτασε το USNS Comfort, ένα στρατιωτικό πλωτό νοσοκομείο χωριτικότητας 1.000 κλινών, όπου αναμένεται να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της πόλης, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη συρροή ασθενών του νέου κορωνοϊού.

Το πλοίο, που διαθέτει 12 χειρουργεία και 1.200 μέλη νοσηλευτικού προσωπικού, αναμένεται να παράσχει φροντίδα σε ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας και δεν συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό, προκειμένου να βοηθήσει τα νοσοκομεία να επικεντρωθούν στους νοσούντες με Covid-19.

Η συμμορία αιγών στην Ουαλία

Δεν είναι όλες οι εικόνες που γίνονται πρωτοσέλιδα στον κόσμο ζοφερές. Μια ανεπιθύμητη «παρενέργεια» της καραντίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια συμμορία αιγών που εκμεταλλεύτηκε την ησυχία που επικρατεί πλέον στους έρημους δρόμους για κάνει μια βόλτα στη παραθαλάσσια πόλη Λαντούντντο.

Ο τουρισμός βρίσκεται σε...αναστολή

ASSOCIATED PRESS

Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία είναι ένα από τα πιο ορατά θύματα της πανδημίας του κορονοϊού και μέρη που άλλοτε ήταν γεμάτα τουρίστες, τώρα θυμίζουν περιοχές φάντασμα.

Σε αυτήν την φωτογραφία, μόνο οι δημοτικοί εργάτες βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τις πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο.

Η απομόνωση μακριά από αγαπημένα άτομα

 

JASON REDMOND / Reuters

Μια από τις πιο τραγικές συνέπειες της καραντίνας αλλά και των ταξιδιωτικών περιορισμών που ισχύουν σε διάφορες χώρες είναι η απαραίτητη αποστασιοποίηση από αγαπημένα μας άτομα. Πόσο μάλλον αν κάποια από αυτά αρρωστήσει.

Στο Σιάτλ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Λόρι Σπένσερ πήγε να επισκεφθεί την μαμά της, η οποία είναι θετική στον κορονοϊό, βλέποντας την μόνο από το τζάμι. Μια συγκινητική και πολύ αληθινή φωτογραφία που μιλάει από μόνη της.

Ουρές. Πολλές ουρές

OLI SCARFF via Getty Images

Σε γενικές γραμμές οι Βρετανοί είναι συνηθισμένοι σε μεγάλες ουρές, αλλά ο τελευταίος μήνας το πήγε σε άλλο επίπεδο. Τα λίγα μαγαζιά που έχουν μείνει ανοιχτά έχουν εφαρμόσει το σύστημα -ένας μπαίνει ένας βγαίνει- και αυτοί που περιμένουν στην ουρά πρέπει να κρατήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Τέλος στο κοινό

Paul Kane via Getty Images

Μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες βρίσκονται σε αναμονή ενώ όσα λαμβάνουν χώρα τώρα γίνονται χωρίς την παρουσία κοινού.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

 

πηγή: HuffPost UK