Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση στους άνω των 50 με υποκείμενα νοσήματα

Επίσης, σύσταση τα παιδικά πάρτι να γίνονται με μικρό, μονοψήφιο αριθμό παιδιών.
picture alliance via Getty Images

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 για τους άνω των 50, για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν
στην ομάδα Α και για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Β,
ανοίγει την Κυριακή, είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό την Πέμπτη.

Όπως πρόσθεσε, προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη β’ δόση. Αυτή η ομάδα, είπε αφορά περίπου 100.000 άτομα.

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τα παιδικά πάρτι, τονίζοντας πως θα πρέπει να γίνονται με μονοψήφιο αριθμό παιδιών για την αποφυγή της διασποράς. «Μη μαζεύουμε 30 παιδάκια για να παίξουν, γιατί είναι μεγάλος παράγοντας διασποράς» είπε σχετικά, επισημαίνοντας πως τα μικρά παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα.

Από πλευράς της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα παρατηρήθηκε σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μικρή αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην Αττική, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 20.000.

Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 66%, με το ποσοστό να έχει φτάσει στο 94% στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε. Κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας όμως ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων. Εξήγησε ότι ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον μόνο εμβολιασμένων ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός. Ωστόσο είπε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε, «δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε», τόνισε.

Yψηλή θετικότητα στα εργαστηριακά και στα σελφ τεστ καταγράφεται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, δηλαδή σε Πιερία, Δράμα, Κοζάνη, Ροδόπη, Καβάλα, Χαλκιδική, Ξάνθη, Σέρρες, Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Οι δύο τελευταίες να παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλό μέσο όρο κυλιόμενων νέων κρουσμάτων, μεταξύ των μεγάλων πόλεων. Για την Αττική ανέφερε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι σταθερό, ωστόσο υπήρξε αύξηση στον νότιο, τον βόρειο και τον κεντρικό τομέα.

Αναφερόμενη στα παιδιά 4-18 ετών, έναν μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι το ποσοστό κρουσμάτων παραμένει σταθερό στο 28%, ενώ τόνισε πως πλέον, χάρη και στα σελφ τεστ, 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται έγκαιρα, πριν αναπτύξουν συμπτώματα.

Από πλευράς του ο Γκίκας Μαγιορκίνης καθηγητής Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σημείωσε πως διαπιστώνεται συρρίκνωση της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα και μέσω του εμβολιασμού η πίεση στα συστήματα υγείας είναι πολύ πιο διαχειρίσιμη. «Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η πανδημία περνάει σε περίοδο παγκόσμιας ύφεσης, με την πτώση των συνολικών διαγνώσεων και των θανάτων να βρίσκεται στην πιο μακροχρόνια συρρίκνωση που έχουμε δει εδώ και περίπου ένα χρόνο» είπε, προσθέτοντας πως η συρρίκνωση αυτή έχει γίνει με πολύ ηπιότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Ως προς την Ελλάδα είπε πως ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων έδειξε μικρή αύξηση, με 5% περισσότερες διαγνώσεις. Όσον αφορά στον αριθμό των θανάτων, είπε ότι δείχνει σταθερότητα, και ότι η πίεση στο σύστημα υγείας φαίνεται να είναι σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως οι εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Δημοφιλή