Ασαφές για την ώρα το αν χρειάζεται εμβόλιο ειδικά για την Ομικρον

Τι είπε η διευθύντρια του ΕΜΑ, τι δηλώνουν Pfizer και Moderna.
MF3d via Getty Images

Η ταχεία εξάπλωση της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία – και σε αυτό το πλαίσιο έντονες είναι οι συζητήσεις όσον αφορά στο κατά πόσον μπορεί να απαιτούνται τροποποιήσεις/ επικαιροποιήσεις των εμβολίων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

«Δεν υπάρχει ακόμη απάντηση» στην ερώτηση αν η παραλλαγή Όμικρον, που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, απαιτεί ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο σ′ αυτή, δήλωσε την Τρίτη η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

«Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στην ερώτηση αν θα χρειαστούμε ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο, με διαφορετική σύνθεση, για να καταπολεμήσουμε αυτή την παραλλαγή ή οποιαδήποτε άλλη», δήλωσε η Έμερ Κουκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Έχουμε ανάγκη από περισσότερα δεδομένα αναφορικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων, καθώς και να συγκεντρώσουμε επιπλέον αποδείξεις» για τη δράση των σημερινών εμβολίων όσον αφορά την πρόληψη των σοβαρών ή πιο ελαφρών μορφών της νόσου, καθώς και των νοσηλειών και των θανάτων, πρόσθεσε.

Η Κουκ υπογράμμισε εντούτοις πως, με πέντε εμβόλια και έξι φάρμακα κατά της Covid-19, «είμαστε σε μια πολύ πιο σταθερή θέση απ′ ό,τι πέρυσι».

«Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά επιπλέον εργαλεία», πρόσθεσε, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη, Δευτέρα, τη χρήση ενός πέμπτου εμβολίου κατά της Covid, αυτού της αμερικανικής Novavax, μετά το πράσινο φως που δόθηκε από τον EMA.

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, είπε ότι η εταιρεία του δεν αναμένει προβλήματα ως προς την ανάπτυξη μιας αναμνηστικής δόσης ειδικά για προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον, και η σχετική δουλειά θα μπορούσε να αρχίσει μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Η Moderna ελπίζει να αρχίσει κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου για προστασία έναντι της Όμικρον στις αρχές του επόμενου έτους, μα προς το παρόν εστιάζει σε αναμνηστική δόση.

«Χρειάζονται μόνο μικρές αλλαγές για την Όμικρον. Δεν αναμένω προβλήματα» είπε ο Μπανσέλ σε συνέντευξη στην ελβετική TagesAnzeiger που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η εταιρεία περιμένει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την παραλλαγή προκειμένου να αρχίσει την ανάπτυξη. «Αυτό θα χρειαστεί άλλη μια εβδομάδα ή δύο» είπε ο Μπανσέλ. «Θα χρειαστούν μερικοί μήνες πριν μπορούμε να παράξουμε 500 εκατομμύρια δόσεις μετά την έγκριση (από τις αρμόδιες αρχές). Μα οι δυνατότητές μας είναι πολύ υψηλότερες σήμερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν» συμπλήρωσε. Εάν οι αρμόδιες αρχές όπως η FDA στις ΗΠΑ και η ελβετική Swissmedic απαιτήσουν περαιτέρω μελέτες, αυτό θα μπορούσε να προσθέσει άλλους τρεις μήνες τουλάχιστον. «Κάποιες αρχές θέλουν μελέτη, άλλες είναι ακόμα αναποφάσιστες. Κατά την άποψή μου, εξαρτάται πολύ από το πόσο σοβαρά προχωρά η ασθένεια».

Σημειώνεται πως ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στον ΑΝΤ1 την προηγούμενη εβδομάδα, είπε πως η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να παρασκευάζει εμβόλιο προσαρμοσμένο ειδικά για τη μετάλλαξη Όμικρον, και θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο. Ωστόσο τόνισε ότι ενδεχομένως να μη χρειαστεί να διατεθεί, καθώς τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, με αναμνηστική δόση, αποδεικνύονται αποτελεσματικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ANT1, AFP