Κορονοϊός: Ο κόσμος απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για τα πρώιμα στοιχεία περί ηπιότερης παραλλαγής.
via Associated Press

Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Δέλτα και προκαλεί λοιμώξεις σε εμβολιασμένους ή ανθρώπους που έχουν νοσήσει και αναρρώσει, δήλωσε η Σούμια Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, τη Δευτέρα.

Η Σουαμινάθαν είπε πως δεν θα ήταν σοφό να εξαχθεί συμπέρασμα από τα πρώιμα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η Όμικρον είναι μια ηπιότερη παραλλαγή από τις προηγούμενες: «Με τους αριθμούς να ανεβαίνουν, όλα τα συστήματα υγείας θα βρεθούν υπό μεγάλη πίεση» είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Η παραλλαγή αποφεύγει με επιτυχία κάποιες ανοσολογικές αντιδράσεις, όπως είπε, εννοώντας ότι τα προγράμματα αναμνηστικών/ ενισχυτικών δόσεων που είναι σε εξέλιξη σε πολλές χώρες θα έπρεπε να στοχεύουν άτομα με πιο ασθενή ανοσοποιητικά συστήματα. «Υπάρχουν τώρα στοιχεία που δείχνουν με συνέπεια ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα» είπε στη συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Και είναι πιο πιθανό άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν» πρόσθεσε.

Τα σχόλιά τους συνάδουν με τα ευρήματα μελέτης από το Imperial College London, που έδειχναν ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης ήταν πάνω από πέντε φορές υψηλότερες και δεν είχαν υπάρξει ενδείξεις πως η παραλλαγή ήταν ηπιότερη της Δέλτα. Πάντως, αξιωματούχοι του ΠΟΥ είπαν ότι άλλες μορφές εμβολιασμών ανοσοποίησης θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη μόλυνση και τη νόσηση.

Ενώ οι άμυνες αντισωμάτων σε κάποιες περιπτώσεις υπονομεύονται, υπάρχουν ελπίδες πως τα Τ- κύτταρα, ο δεύτερος πυλώνας μιας ανοσολογικής αντίδρασης, μπορούν να αποτρέψουν τη σοβαρή νόσηση πλήττοντας μολυσμένα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο Αμπντί Μαχαμούντ, ειδικός του ΠΟΥ, πρόσθεσε πως «αν και βλέπουμε μια μείωση στα εξουδετερωτικά αντισώματα, σχεδόν όλες οι προκαταρκτικές αναλύσεις δείχνουν πως η ανοσία με Τ-κύτταρα παραμένει ακέραια, και αυτό είναι που θέλουμε στα αλήθεια».

Ωστόσο, υπογραμμίζοντας πόσο λίγα γνωρίζουμε σχετικά με την αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής, που εντοπίστηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα, η Σουαμινάθαν είπε επίσης πως «φυσικά υπάρχει πρόκληση, πολλά από τα μονοκλωνικά δεν λειτουργούν με την Όμικρον». Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με την αναφορά της στις συγκεκριμένες μεθόδους θεραπείας, που μιμούνται τα φυσικά αντισώματα στην αντιμετώπιση μολύνσεων. Κάποιες φαρμακοβιομηχανίες έχουν υπαινιχθεί το ίδιο.

Βραχυπρόθεσμα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι οι εκδηλώσεις / δραστηριότητες των διακοπών θα οδηγούσαν σε πολλά μέρη σε «αυξημένα κρούσματα, υπερφορτωμένα συστήματα υγείας και περισσότερους θανάτους», καλώντας σε αναβολή των συναθροίσεων. «Καλύτερα να ακυρωθεί μια εκδήλωση από το να ακυρωθεί μια ζωή» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως η ομάδα του ΠΟΥ έδωσε κάποιες ελπίδες στον κουρασμένο από την πανδημία κόσμο πως το 2022 θα είναι το έτος που η πανδημία, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, θα τελειώσει. Ειδικότερα, οι ειδικοί υπέδειξαν την ανάπτυξη εμβολίων δεύτερης και τρίτης γενεάς, την περαιτέρω ανάπτυξη θεραπειών και άλλες καινοτομίες. «Ελπίζουμε να καταστήσουμε αυτή την ασθένεια σε μια σχετικά ήπια ασθένεια που αποτρέπεται εύκολα, που θεραπεύεται εύκολα» είπε ο Μάικ Ράιαν, κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ σε θέματα εκτάκτων αναγκών. «Αν μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη μετάδοση του ιού στο μίνιμουμ, τότε θα μπορούσαμε να φέρουμε το τέλος της πανδημίας».

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, πάντως, πρόσθεσε ότι η Κίνα, όπου είχε πρωτοεντοπιστεί ο SARS-CoV-2 κατά τα τέλη του 2019, θα πρέπει να δείχνει διαφάνεια ως προς τα δεδομένα και τις πληροφορίες που σχετίζονται με την προέλευση του ιού.

Τι συμβαίνει με την Όμικρον

Υπενθυμίζεται πως την παραλλαγή Όμικρον είχαν αναφέρει μερικές εβδομάδες πριν επιστήμονες στη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα. Το νέο στέλεχος έχει γύρω στις 50 γενετικές αλλαγές, εκ των οποίων πάνω από 30 είναι στην πρωτεΐνη- ακίδα, το τμήμα του ιού με το οποίο προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι αλλαγές αυτές θεωρείται πως το κάνουν πιο μεταδοτικό από την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα και πιο ικανό ως προς την αποφυγή της ανοσολογικής αντίδρασης που παρέχουν τα εμβόλια ή προηγούμενες μολύνσεις. Δεν είναι γνωστό από πού ακριβώς προήλθε και πώς συγκέντρωσε τόσες πολλές μεταλλάξεις.

Τα πρώιμα συμπεράσματα υποδεικνύουν πως υπάρχει πτώση του επιπέδου ανοσίας μετά από δύο δόσεις εμβολίου απέναντι στην Όμικρον, ωστόσο μια τρίτη (αναμνηστική) δόση επαναφέρει σε υψηλά επίπεδα την προστασία.

Τη Δευτέρα η Moderna ανέφερε πως αναμνηστική δόση του εμβολίου mRNA της αύξανε τα επίπεδα αντισωμάτων 37 φορές μέσω της χορήγησης μισής δόσης και 83 φορές μέσω πλήρους δόσης. Οι Pfizer και BioNTech έχουν πει ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου τους αυξάνει 25 φορές τα αντισώματα, αν και οι μελέτες αυτές δεν ήταν συγκρίσιμες. Ωστόσο εργαστηριακές μελέτες εστιάζουν σε εξουδετερωτικά αντισώματα αντί για την πιο μακροπρόθεσμη ανοσία που παρέχουν τα Τ-κύτταρα, που «θυμούνται» παλαιότερες μολύνσεις και εξοντώνουν παθογόνα εάν επανεμφανιστούν.

Τα πρώιμα στοιχεία από τη Νότια Αφρική είναι ενθαρρυντικά, καθώς άνθρωποι που μολύνθηκαν με την Όμικρον παρουσίαζαν ηπιότερα συμπτώματα από ό,τι σε περιπτώσεις μόλυνσης με τη Δέλτα. Πολλοί ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ άλλοι είχαν βήχα, κόπωση και πόνους. Ωστόσο επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι ακόμα νωρίς για απευθείας συγκρίσεις μεταξύ της Όμικρον και άλλων παραλλαγών, όχι μόνο λόγω του χρονικού διαστήματος μέχρι την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων, αλλά και επειδή η ανοσία στον πληθυσμό μέσω εμβολιασμών και προηγούμενων μολύνσεων είναι διαφορετική σήμερα.

Πτώση σε πετρέλαιο και χρηματιστήρια

Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου και των μετοχών σημείωσαν μεγάλη πτώση καθώς κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επανέφεραν περιοριστικά μέτρα λόγω της εξάπλωσης της Όμικρον, τρομάζοντας τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν πως η πανδημία θα μπορούσε να «στραγγαλίσει» για άλλη μια φορά την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Τη Δευτέρα ο FTSE All-World Index έπεφτε 1,4% το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, ενώ ο S&P 500 στη Γουόλ Στριτ έπεφτε 1,5% μετά από πτώση 1% την Παρασκευή. Πτώση 1,6% σημείωσε και ο Nasdaq Composite.

Πίεση δέχονταν και οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να πέφτει 3% στα 71,32 δολάρια το βαρέλι, και το αμερικανικό West Texas Intermediate κατά 3,5%, στα 68,38 δολάρια.

Η νέα παραλλαγή έχει φέρει ένα κύμα ακυρώσεων ταξιδιών και διοργανώσεων, με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να ματαιώνει τα σχέδια για συνάντηση με φυσική παρουσία στο Νταβός τον Ιανουάριο για δεύτερη συνεχή χρονιά. Επίσης, χώρες ανά την Ευρώπη εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναφοράς περιοριστικών μέτρων, με την Ολλανδία να μπαίνει την Κυριακή εκ νέου σε εθνικό lockdown, κλείνοντας μπαρ, εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα μη απαραίτητων ειδών μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου τουλάχιστον. Η Γερμανία αυστηροποίησε τους περιορισμούς στα ταξίδια, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε πως η κυβέρνησή του δεν θα δίσταζε να θέσει σε ισχύ περαιτέρω μέτρα εάν χρειαζόταν χωρίς να αποκλείεται τίποτα.

Με πληροφορίες από Reuters, Financial Times

Δημοφιλή