Κορονοϊός: Δημιουργεί ή όχι προβλήματα υγείας η μάσκα στα παιδιά

Είναι ένας ισχυρισμός αρκετών αρνητών και η απάντηση έρχεται από ειδικούς.
via Associated Press

Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο και το ζήτημα επανήλθε. Μπορεί να προκληθεί κάποιο πρόβλημα υγείας στα παιδιά που φορούν μάσκες για να προστατευτούν από τον κορονοϊό;

Και η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι οι μάσκες προκαλούν βλάβη στην υγεία των παιδιών, παρά τους αβάσιμους ισχυρισμούς που υποστηρίζουν το αντίθετο.

Οι ισχυρισμοί αυτοί κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού, ακριβώς την ώρα που ο κορονοϊός χτυπά πολλά σχολεία των ΗΠΑ που έχουν ανοίξει ήδη - κυρίως εκείνα που δεν είναι υποχρεωτικές οι μάσκες.

Αβάσιμα επιχειρήματα

Μεταξύ των αβάσιμων επιχειρημάτων είναι και το εξής: Οι μάσκες μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη μικροβίων αν υγρανθούν ή να προκαλέσουν ανθυγιεινά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι το τακτικό πλύσιμο των μασκών (για τις υφασμάτινες) είναι η λύση για να είναι καθαρές και ασφαλείς.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα μικρά παιδιά χάνουν σημαντικά οπτικά και κοινωνικά ερεθίσματα, που ενισχύουν τη μάθηση και την ανάπτυξη όταν οι συμμαθητές και οι δάσκαλοί τους φορούν μάσκες. Άλλοι όμως σημειώνουν ότι τα παιδιά με προβλήματα όρασης ή ακοής μαθαίνουν να προσαρμόζονται και ότι και τα άλλα παιδιά μπορούν να προσαρμοστούν.

«Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι μάσκες δεν έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις από τη μη προσπάθεια να σταματήσει η μετάδοση», δήλωσε η Δρ Έμιλυ Λεβί, ειδικός σε θέματα εντατικής θεραπείας και ελέγχου λοιμώξεων στο Κέντρο Παιδιών της Mayo Clinic.

Η μάσκα όπλο για τα σχολεία

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μάσκα των παιδιών στα σχολεία μπορεί να μειώσει τη μετάδοση της COVID-19 σε άλλα παιδιά και ενήλικες.

Σε 166 σχολεία στην κομητεία Μαρικόπα της Αριζόνα, τα κρούσματα COVID-19 είναι δύο φορές πιο συχνά σε εκείνα τα σχολεία που η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική, δήλωσε η Δρ Ρεμπέκα Σάνενσαϊν, ιατρική διευθύντρια του τμήματος δημόσιας υγείας της κομητείας.

Μελέτες από σχολικές περιφέρειες άλλων πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Καρολίνας, έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η μάσκα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά μετάδοσης του COVID-19, ιδίως όταν συνδυάζεται με τήρηση των αποστάσεων και άλλα μέτρα πρόληψης.

«Ένα πράγμα που ξέρουμε για την πρόληψη, για τον έλεγχο των λοιμώξεων είναι ότι δεν υπάρχει μία μόνο παρέμβαση που θα φέρει την επιτυχία»,λέει ο Δρ Τζόσουα Σάφζιν, διευθυντής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι.

Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μάσκα αποτελεί βασικό όπλο για να γίνουν τα σχολεία ασφαλέστερα.

Για να αποφύγουμε τον ερεθισμό του δέρματος, οι γιατροί προτείνουν να πλένουμε τακτικά τις μάσκες, να εφαρμόζουν σωστά και να επιλέγουμε μάσκες από μαλακό ύφασμα που αναπνέει.