Κορονοϊός: Η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί στους διασωληνωμένους

Η Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα, ωστόσο η Δέλτα κυριαρχεί στις ΜΕΘ.
.
.
Eurokinissi

«Όλες οι νέες διασωληνώσεις που ελέγξαμε με PCR, καμία από αυτές δεν είναι Όμικρον. Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην άνοδο της Όμικρον, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, που τα έχουμε κι από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προηγούνται από εμάς, δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, το καταλαβαίνουμε κι από τα κρούσματα. Ευτυχώς και στη δική μας περίπτωση, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν έχει μεταφερθεί σε νοσηλείες, δηλαδή αναλογικά είναι πολύ λιγότερες. Στην Αθήνα βλέπουμε ότι υπάρχουν νοσηλείες, αλλά μέχρι στιγμής τα χαρακτηριστικά τους είναι πιο ήπιες νοσηλείες» διευκρίνισε.

Παρόλα αυτά, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «επειδή μιλάμε για πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα δημιουργείται πίεση στα εξωτερικά επείγοντα των νοσοκομείων, και αντίστοιχα θα υπάρξει και πίεση στο ΕΣΥ, γιατί ήδη όσοι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή ήταν με τη μετάλλαξη Δέλτα, η Όμικρον μας βρήκε σε μια φάση που το ΕΣΥ δεν είχε αποσυμφορηθεί από το τέταρτο κύμα και γι αυτό το λόγο υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα».

Χαρακτήρισε την Όμικρον «πρωτόγνωρο φαινόμενο ως προς τη μεταδοτικότητά του... τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και πάρα πολύ».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Ως προς την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών, είπε πως «η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση . Εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο» εξήγησε. Στο πλαίσιο αυτό, άφησε «παράθυρο» και για επέκταση υποχρεωτικότητας στις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σενάριο δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση.

Προβαίνοντας σε εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «βλέπουμε διασπορά της Όμικρον παντού. όσοι είναι αρνητικοί και έχουν συμπτώματα δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τον ιό, άρα να συμπεριφέρονται σαν να είναι θετικοί για να μην τον διασπείρουν. Να ευχηθούμε η Όμικρον να εκτοπίσει την Δέλτα επειδή δίνει λιγότερες νοσηλείες και πιο ήπια συμπτώματα. Νομοτελειακά θα συμβεί γιατί εξαπλώνεται γρήγορα. Θα δούμε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 είναι υποψήφιοι να βρεθούν από την Όμικρον στις ΜΕΘ.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Καραπάντσιος καθηγητής χημείας ΑΠΘ, δήλωσε ότι: «στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε εκτίναξη μέσα σε λίγες μέρες και τα λύματα έδειξαν ότι δεν έχουμε μείωση της ΔΕΛΤΑ την ώρα που ανεβαίνει η Όμικρον. Στις μεγάλες ηλικίες που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, θα μας δώσει νοσηλείες η Όμικρον γιατί μέχρι στιγμής η ΔΕΛΤΑ είναι που πιέζει τα νοσοκομεία. Η ιατρική επιτήρηση δεν μπορεί να πιάσει τα κρούσματα, αν δεν πάνε για τεστ ή γιατί εμφάνισαν κρούσματα, αυτό το βλέπουμε όμως στα λύματα που βλέπουμε τη διασπορά σε όλο της το μέγεθος, όλους όσους είναι ασυμπτωματικοί αλλά διασπείρουν τον ιο. Έχουμε βρει ένα ερευνητικό εργαλείο και θα το δώσουμε στην Ευρώπη με χρήση PCR και συνδυασμό της με τα στοιχεία από τα λύματα».

Δημοφιλή