Κορονοϊός: Καμπανάκι για έξι νησιωτικές περιοχές λόγω εκτίναξης των κρουσμάτων

Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν δύο τεστ - ένα self και ένα rapid - κάθε εβδομάδα.
Eurokinissi

Καμπανάκι κινδύνου για πέντε τουριστικά νησιά - Μύκονο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Ιο, Σαντορίνη και Πάρο - λόγω εκτίναξης των κρουσμάτων κορονοϊού έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας ότι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές από το προσεχές Σάββατο θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ - ένα self και ένα rapid - την εβδομάδα.

Το ίδιο θα ισχύει και για μη εμβολιασμένους εργαζομένους σε επιβατικά πλοία και κρουαζιερόπλοια.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι «δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας», σημειώνοντας ότι υπάρχει αύξηση στα κρούσματα σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Ειδικότερα, τόνισε ότι στην Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια εβδομάδα, στο Ηράκλειο έχει τριπλασιαστεί, στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, ενώ μεγάλη αύξηση εντοπίζεται επίσης σε Ιο, Σαντορίνη και Πάρο.

Τι αλλάζει στις κατασκηνώσεις

Αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει και για τις κατασκηνώσεις ανακοίνωσε ο Ν.Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, για την είσοδο στην κατασκήνωση, κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών.

Κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου, τα παιδιά θα ελέγχονται με τη μέθοδο του self-test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με τη μέθοδο του self-test και μία με rapid.

Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός και αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Νέα εκθετική αύξηση κρουσμάτων λόγω επιστροφών από διακοπές

Για νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων έκανε λόγο η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι έχει πενταπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο μέσος κυλιόμενος δείκτης των επτά ημερών όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις.

«Υπάρχουν σημάδια διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία - πέρα από τους νέους - καθώς βλέπουμε αργά αλλά σταθερά να μολύνονται και άλλες ηλικίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι υπάρχει αυξητική τάση σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η ίδια απέδωσε την αύξηση αυτή, στη μετάδοση μέσα στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, γεγονός που προκύπτει από την ιχνηλάτηση. «Γίνονται οι περισσότερες μολύνσεις από νέους οι οποίοι γυρίζουν από τις διακοπές τους και μεταφέρουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον», τόνισε η καθηγήτρια.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για αύξηση των λεγομένων «ορφανών» κρουσμάτων, αυτών δηλαδή που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε από που μολύνθηκαν και πρόσθεσε ότι ο αριθμός θετικότητας πλέον βρίσκεται στο 3,5%. Η ίδια απέδωσε την εκθετική αυτή αύξηση των κρουσμάτων στην μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι και ιδιαίτερα μεταδοτική.

Η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων εντοπίζεται στα 26 έτη ενώ το 80% αυτών αφορούν άτομα κάτω των 39 ετών. Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε για την νέα μορφή που φαίνεται να παίρνει η επιδημία στη χώρα μας, καθώς οι νέοι στην συντριπτική τους πλειονότητα αντιμετωπίζουν την ασθένεια παραμένοντας στο σπίτι και όχι νοσηλευόμενοι. Οπως τόνισε, πλέον ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών και επισήμανε ότι ακόμα και τώρα «μπορούμε να ανακόψουμε την πανδημία εάν εμβολιαστούμε ώστε να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με το αν απαιτείται rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά, τόνισε ότι αυτό έχει συζητηθεί από την επιτροπή αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί οπότε προς το παρόν ισχύει σύσταση να γίνονται self test οποία θα δηλώνονται στην ανάλογη πλατφόρμα.

Οπως ανέφερε το εμβόλιο παραμένει άμεση προτεραιότητα και κυρίως για δύο ομάδες πολιτών, «αυτούς τους νέους που ετοιμάζονται να πάνε διακοπές αλλά και όλους όσοι είναι άνω των 50 ετών και δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο». Κατέληξε λέγοντας ότι πέρα από τον εμβολιασμό σημαντικό παραμένει το γεγονός να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Αύξηση νοσηλευόμενων

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και «από τις 47 χώρες, οι 37 δείχνουν επιδείνωση». Οσον αφορά την Ελλάδα, εξακολουθεί να αυξάνεται ο νέος αριθμός τον διαγνώσεων. Ωστόσο όπως παρατήρησε, υπάρχει ήπια αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, το οποίοι δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς μειώθηκε κατά 15% η επίπτωση στις ΜΕΘ, αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, στις 100 ανά ημέρα. «Εχουμε αύξηση νοσηλευόμενων αλλά όχι σημαντική αύξηση των νοσηλίων στις ΜΕΘ προς το παρόν» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι μειώθηκαν οι θάνατοι κατά 4%.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η διάγνωση είναι πιο συχνή σε νέους κάτω των 40 ετών και σχετίζεται με την νυχτερινή διασκέδαση. Τέλος διαπίστωσε ότι τα εμβόλια έχουν συμβάλει ώστε να μην μεταφέρεται η λοίμωξη στους γηραιότερους και γι′ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν εμβολιάζονται οι νέοι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ερωτηθείς για το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, πριν εφαρμοστεί το μετρό του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε ότι πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο του 75% όσον αφορά τους γιατρούς και ποσοστό μεγαλύτερο του 69% όσον αφορά τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή