ΔΙΕΘΝΕΣ
22/03/2020 11:51 EET

Κορονοϊός: Γιατί κυβερνήτης των ΗΠΑ ζητά να μπουν στην άκρη οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες

Η εντολή στα σούπερ μάρκετ.

picture alliance via Getty Images

Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ Κρίστοφερ Σουνούνου προέτρεψε το Σάββατο τους καταναλωτές στην πολιτεία να αφήνουν σπίτι τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για τα ψώνια, λέγοντας ότι σύντομα θα δώσει εντολή στα καταστήματα να χρησιμοποιούν μόνο νέες πλαστικές και χάρτινες σακούλες για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι ανησυχίες έχουν ενταθεί σε εργαζόμενους σούπερ μάρκετ και καταστημάτων τροφίμων που βρίσκονται αντιμέτωποι με γεμάτα με κόσμο καταστήματα και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που παραμένει ζωντανός και μολυσματικός για ώρες σε επιφάνειες.

Περιβαλλοντολόγοι έχουν εδώ και χρόνια στραφεί ενάντια στις πλαστικές σακούλες και τα τελευταία χρόνια πολλές περιοχές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Νιου Χάμσαϊρ, εξετάζουν τον περιορισμό χρήσης τους.

Ο Σουνούνου τόνισε χθες σε ανάρτηση στο twitter ότι «με αναγνωρισμένη την μετάδοση στην κοινότητα (του κορονοϊού), είναι σημαντικό οι αγοραστές να αφήνουν τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες τους στο σπίτι, δεδομένου του δυνητικού κινδύνου για τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ, τους καταστηματάρχες και τους πελάτες».

«Θα εκδώσω ένα διάταγμα με τη μορφή κατ′ επείγοντος που θα δίνει εντολή σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και τα καταστήματα λιανικής πώλησης στην πολιτεία να χρησιμοποιούν προσωρινά μόνο καινούργιες χάρτινες ή πλαστικές σακούλες που θα δίνονται από τα καταστήματα το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε ο Σουνούνου στο tweet.

Το γραφείο του κυβερνήτη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες εκτός ανθρώπινου σώματος, σε διάφορες επιφάνειες, ακόμη και στον αέρα.

Ο Σουνούνου είναι Ρεπουμπλικάνος σε μια πολιτεία που στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές ψήφισε υποψήφιους των Δημοκρατικών. Είναι γιος του πρώην κυβερνήτη του Νιου Χάμσαϊρ, Τζον Σουνούνου, ο οποίος διετέλεσε επιτελάρχης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας έχει ήδη απαγορεύσει συναθροίσεις μεγάλου αριθμού ατόμων, έχει βάλει περιορισμούς σε εστιατόρια και μπαρ, και ζήτησε από όλα τα δημόσια σχολεία να μεταβούν στην τηλε-εκπαίδευση, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19.

Το Νιου Χάμσαϊρ είχε 55 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έως το Σάββατο.