Κόσοβο σε ΔΟΕ: Να κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος Τζόκοβιτς για το μήνυμα υπέρ Σερβίας

″Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας. Σταματήστε την βία” έγραψε με μαρκαδόρο πάνω σε φωτογραφικό φακό ο κορυφαίος Σέρβος τενίστας μετά τη νίκη στον πρώτο γύρο του Roland Garros.
Clive Mason via Getty Images

Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσόβου ζήτησαν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να κινήσει πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του κορυφαίου τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς, κατηγορώντας τον Σέρβο αθλητή ότι υποστήριξε την πολιτική ένταση υποστηρίζοντας πως ″Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας. Σταματήστε την βία” στο περιθώριο του French Open.

Ο Τζόκοβιτς έγραψε το μήνυμα σε έναν φωτογραφικό φακό μετά τη νίκη του στον πρώτο γύρο την Δευτέρα, την ίδια μέρα που 30 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και 52 σέρβοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην πόλη Ζβετσάν στο βόρειο Κόσοβο όπου μεγάλωσε ο πατέρας του Τζόκοβιτς.

Η βία ξέσπασε όταν οι Αλβανοί ανέλαβαν την διοίκηση σε δήμους με συμπαγή σερβικό πληθυσμό μετά από εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες ψήφισε μόλις το 3,5% του εκλογικού σώματος αφού οι Σέρβοι μποϊκοτάρισαν την διαδικασία. Μάλιστα η επιμονή της κυβέρνησης της Πρίστινας να προχωρήσει με τις εκλογές επικρίθηκε από και από την Δύση. Έτσι, τώρα πολλοί Σέρβοι θέλουν να απομακρύνουν τους Αλβανούς και να καταλάβουν τα δημοτικά κτίρια.

Ο νούμερο τρία του κόσμου, Τζόκοβιτς, δήλωσε αργότερα ότι είναι κατά κάθε μορφής σύγκρουσης αλλά υπερασπίστηκε τη δήλωσή του.

″Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προώθησε για άλλη μια φορά την προπαγάνδα των Σέρβων εθνικιστών και χρησιμοποίησε μια αθλητική εκδήλωση για να το κάνει”, δήλωσε σύμφωνα με τo Reuters, ο Ισμέτ Κράσνικι, πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κοσσυφοπεδίου (ΚΟΚ).

″Οι περαιτέρω δηλώσεις μετά τον αγώνα που γίνονται από ένα τέτοιο δημόσιο πρόσωπο χωρίς τύψεις, οδηγούν άμεσα στην αύξηση του επιπέδου της έντασης και της βίας μεταξύ των δύο χωρών”, πρόσθεσε, καλώντας τη ΔΟΕ να διερευνήσει το θέμα εκκινώντας πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του αθλητή.

Jean Catuffe via Getty Images

Η ΔΟΕ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Την Τρίτη, η ομοσπονδία τένις του Κοσσυφοπεδίου είπε ότι τα σχόλια του Τζόκοβιτς ήταν ”λυπηρά”, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε το φήμη και την προβολή που απολαμβάνει για να προκαλέσει εντάσεις.

Και η γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντέα-Καστέρα, εκπροσωπώντας την διοργανώτρια χώρα δήλωσε σύμφωνα με το ΑP πως το πολιτικό μήνυμα του Τζόκοβιτς για το Κοσσυφοπέδιο ”δεν είναι κατάλληλο” και προειδοποίησε τον κορυφαίο Σέρβο παίκτη ότι δεν πρέπει να επαναλάβει τέτοιες δηλώσεις.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2, είπε ότι η διευθύντρια του French Open μίλησε με τον αθλητή και το περιβάλλον τονίζοντας πως πρέπει να επιμείνουν στην αρχή της ″ουδετερότητας” στον αγωνιστικό χώρο. ”Όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συγκέντρωση των ανθρώπων γύρω από τις οικουμενικές αξίες, ένας αθλητής είναι ελεύθερος να το κάνει (σ.σ. να κάνει δηλώσεις)”, είπε. Όμως το μήνυμα του Τζόκοβιτς ήταν ”μαχητικό, πολύ πολιτικό” και ”δεν πρέπει να επαναληφθεί”.

Δημοφιλή