Κώστας Σκρέκας: Βασική και άμεση προτεραιότητα η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα διευκολυνθεί το επιχειρείν στη χώρα μας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Κρατώντας τα πολλά και θετικά που έκανε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επί Αδωνι Γεωργιάδη, ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας, παραλαμβάνοντας από την υπηρεσιακή υπουργό, Ελένη Λουρή-Δενδρινού, αναφέρθηκε στα μείζονα ζητήματα.

Όπως είπε: «πάντα υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να επιλύσουμε και βεβαίως η χώρα ήδη εδώ και 4 χρόνια βρίσκεται σε ένα δρόμο ανάπτυξης. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 φαίνεται ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα είναι πολύ υψηλότερη από τη μέση ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και θα είμαστε μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών οικονομιών σε ότι αφορά το ρυθμό μεγέθυνσης».

Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε επίσης ότι: «παραλαμβάνουμε από την κυρία υπουργό, αλλά και από έναν προηγούμενο υπουργό, τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έκανε σπουδαία δουλειά σε πολλά θέματα, στο να προσελκύσει επενδύσεις, ξένες επενδύσεις, στο να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Να προωθήσει και να διευκολύνει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό περιβάλλον και βεβαίως να προωθήσει την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία. Όλα αυτά τα οποία, επαναλαμβάνουμε, εμείς πρέπει να τα προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα και, σε πολλές περιπτώσεις, να τα επιταχύνουμε.

Βασική και άμεση προτεραιότητά μας φυσικά θα είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα από αυτά τα εργαλεία τα οποία βοήθησαν πολύ στο να τιθασεύσουμε τον εισαγόμενο -κατά κύριο λόγο- πληθωρισμό».

Καταλήγοντας ο νέος υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι: «βασική προτεραιότητα ήταν και θα παραμείνει το να διευκολύνουμε το επιχειρείν στη χώρα μας. Να διευκολύνουμε δηλαδή τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους. Που σημαίνει αδειοδοτικές διαδικασίες, διευκόλυνση, απλοποίηση, μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία ακόμα νομίζω ότι ταλανίζει σε ένα βαθμό το κράτος και θα πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, βασική προτεραιότητα θα είναι η προώθηση της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της έρευνας. Εδώ επενδύσουμε πολλά χρήματα και από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη βιομηχανία, τονίζοντας ότι: «πρέπει να ξέρουμε ότι η Ελλάδα έχει βιομηχανία. Έχει βιομηχανία και έχει ιστορία στη βιομηχανία που ξεκινάει από πολλά χρόνια πριν. Πρέπει να τη βοηθήσουμε τη βιομηχανία μας να επεκταθεί και να μεγαλουργήσει. Ήδη πέρυσι η συμμετοχή της αγγίζει το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο γρήγορα γιατί αν δεν έχουμε παραγωγή στη χώρα και αν δεν έχουμε βιώσιμη παραγωγή τότε καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης εις το διηνεκές».

Η νέα υφυπουργός Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι: «Είναι κοινή παραδοχή ότι η χώρα μας έχει κάνει πλέον άλματα στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων και αυτό αποτελεί και για εμάς μια νέα πρόκληση.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να φέρουμε εις πέρας αυτή την πολύ σημαντική αποστολή. Μια αποστολή η οποία αγγίζει και άπτεται της καθημερινότητας των συμπολιτών μας αλλά φυσικά και της ανάπτυξης και της προοπτικής της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, που θα έρθουν μέσα από την ανάπτυξη και την πρόοδο».

Ο νέος υφυπουργός Μάξιμος Σενετάκης, είπε ότι: «είναι βασικό για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Μιλάμε για αύξηση μισθών, μιλάμε για αύξηση εισοδήματος. Άρα δεν μπορούμε αυτό να το πετύχουμε αν δεν έχουμε αύξηση του πλούτου της χώρας, αυτός είναι ο στόχος μας. Να υπάρξει σωστή αναδιανομή προς όλα τα στρώματα και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με παραγωγή νέου πλούτου».