ΔΙΕΘΝΕΣ
28/08/2019 21:30 EEST | Updated 28/08/2019 22:55 EEST

Κρανίο 3,8 εκατ. ετών ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία

Ενα εκπληκτικό εύρημα που έρχεται να αλλάξει ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την ανθρώπινη εξέλιξη.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ

Το «εντυπωσιακά ολόκληρο» κρανίο ενός πρώιμου προγόνου του ανθρώπου που έζησε στη Γη πριν από από 3,8 εκατομμύρια χρόνια ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία.

Οι ερευνητές εντόπισαν το αξιοθαύμαστο εύρημα στη βορειοανατολική περιοχή Αφαρ της αφρικανικής χώρας μετά από 15 χρόνια εργασίας και έκτοτε πραγματοποιούν εκτεταμένες αναλύσεις.

Η διεθνής ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Γιοχάνες Χαιλέ - Σελασιέ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εύρημα χρονολογείται από μια περίοδο από την οποία τα απολιθώματα των πρώιμων ανθρωποειδών προγόνων μας είναι εξαιρετικά σπάνια.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ

Ο καθηγητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ δήλωσε ότι η ανακάλυψη έρχεται να αλλάξει το «παιχνίδι» σε ό,τι αφορά την κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης, καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση τις προηγούμενες υποθέσεις μιας γραμμικής μετάβασης μεταξύ δύο πρώιμων ειδών ανθρώπινων προγόνων.

Το είδος Australopithecus anamensis είναι γνωστό ότι υπήρχε μεταξύ 3,9 εκατομμυρίων και 4,2 εκατομμυρίων ετών πριν - αλλά το πρόσφατα ανακαλυφθέν απολίθωμα είναι 3,8 εκατομμυρίων ετών.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ

Αυτό σημαίνει ότι το Australopithecus anamensis πρέπει να συνυπήρχε για περίπου 100.000 χρόνια με τα είδη που ήλθαν στη συνέχεια - συγκεκριμένα με το Australopithecus afarensis (επίσης γνωστό ως Αυστραλοπίθηκος του Αφάρ ή Λούσι).

Η διεθνής ομάδα δήλωσε: «Το A. anamensis ήταν είδος που γνωρίζαμε αρκετά, αλλά αυτό είναι το πρώτο κρανίο του είδους που ανακαλύφθηκε ποτέ. Είναι καλό να μπορέσουμε τελικά να βάλουμε ένα πρόσωπο στο όνομα».

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ

Ο Δρ. Γιοχάνες Χαιλέ - Σελασιέ δήλωσε ότι η ανακάλυψη του απολιθώματος ήταν μια στιγμή «εύρηκα» για την ομάδα του, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κρανίου βρέθηκε μετά την ξεχωριστή ανακάλυψη της άνω γνάθου τον Φεβρουάριο του 2016.

Το κρανίο, που αναφέρεται λεπτομερώς στο περιοδικό Nature, είναι ένα από τα  12.600 δείγματα απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί στην περιοχή από το 2004 και αντιπροσωπεύουν περίπου 85 είδη θηλαστικών.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ

Σε ένα συνοδευτικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, η καθηγήτρια Μπέβερλι Σέιλορ του Πανεπιστημίου Case Western Reserve και οι συνεργάτες της εξήγησαν πως προσδιορίστηκε η ηλικία του κρανίου.

Οι ερευνητές χρονολόγησαν τα ορυκτά από τα στρώματα των κοντινών ηφαιστειακών πετρωμάτων, για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους.

Πηγή: Skynews

 

Sponsored Post