ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/01/2018 09:01 EET

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ στο Νταβός για το Σκοπιανό: Τι θα συζητηθεί

FABRICE COFFRINI via Getty Images

Κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα αναζητήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ, σήμερα Τετάρτη στο Νταβός.

O πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την επίσημη θέση της Ελλάδας για μια σύνθετη ονομασία, ενιαία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), απορρίπτοντας παράλληλα κάθε αλυτρωτισμό από την πλευρά της ΠΓΔΜ. 

Επίσης, σύμφωνα με «Τα Νέα», που επικαλούνται διπλωματικές πηγές, θα συζητηθεί και ένα χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, αλλά και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να μην τραβήξουν σε μάκρος και χαθεί το momentum.

Η συνάντηση με τον Ζάεφ χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερης κρισιμότητας» από κυβερνητικές πηγές. Η Αθήνα αναγνωρίζει ότι ο Ζ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Όμως αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Υπό ευρεία έννοια σχετικές με το θέμα της ΠΓΔΜ είναι και άλλες συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα στο Νταβός. Με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Γιοχάνες Χαν θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα δυτικά Βαλκάνια. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μαζί με την Βουλγαρία πρωταγωνιστούν και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Αλβανία ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος με τον Έντι Ράμα.