Λα Πάλμα: Ελληνική επιστημονική αποστολή στο ηφαίστειο

Ποιοι συμμετέχουν σε αυτήν.
Marco Trujillo via Reuters

Τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Cumbre Vieja θα μελετήσει ελληνική επιστημονική ομάδα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, η οποία μεταβαίνει στη νήσο Λα Πάλμα με σκοπό τη συλλογή ερευνητικών, επιστημονικών και επιχειρησιακών δεδομένων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην επιστημονική ομάδα συμμετέχουν από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του Τμήματος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας και ο καθηγητής Ηφαιστειολογίας Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, ενώ από τον ΟΑΣΠ η Μαρία Μανουσάκη, Msc.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα του Cumbre Vieja βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου μετά από έντονη σεισμική δραστηριότητα. Στο διάστημα αυτό έχουν λάβει χώρα εκκενώσεις οικισμών, ενώ η λάβα άγγιξε τον ωκεανό το βράδυ της Τρίτης.

Στο μεταξύ, ένα νέο, πολύ ρευστό ποτάμι λάβας αναβλύζει σήμερα στη Λα Πάλμα: Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Ισπανίας, η νέα αυτή εκροή ξεκίνησε γύρω στις 02.30 τοπική ώρα, μετά την εμφάνιση ενός νέου ανοίγματος στο πλαϊνό τμήμα του ηφαιστείου.

Το νέο αυτό ποτάμι προστίθεται στη λάβα που συνεχίζει να συσσωρεύεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, σχηματίζοντας μια τεράστια πλατφόρμα μάγματος, η επιφάνεια της οποίας ξεπέρασε τα 200 στρέμματα και συνεχίζει να αυξάνεται.

Από τότε που εξερράγη στις 19 Σεπτεμβρίου, το ηφαίστειο έχει εκτοξεύσει «80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μάγματος», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης των Καναρίων Άνχελ Βίκτορ Τόρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η διπλάσια ποσότητα από εκείνη που εκλύθηκε το 1971 από το γειτονικό ηφαίστειο Teneguia, σε διπλάσιο χρόνο.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή