Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Εκατοντάδες νεκροί μετά από φονικές πλημμύρες

Οι βροχοπτώσεις στην επαρχία του Νότιο Κίβου προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών την Πέμπτη, πλημμυρίζοντας τα χωριά Μπουσουσού και Νιαμουκούμπι.
TWITTER/ TRT WORLD

Τουλάχιστον 176 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνήτης της περιοχής, καθώς η σφοδρή βροχόπτωση κατέστρεψε κτίρια και ανάγκασε τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να συγκεντρώσουν σε σωρούς τα πτώματα που ήταν καλυμμένα με λάσπη.

Οι βροχοπτώσεις στην επικράτεια Καλέχε στην επαρχία του Νότιου Κίβου προκάλεσαν την Πέμπτη υπερχείλιση ποταμών, πλημμυρίζοντας τα χωριά Μπουσουσού και Νιαμουκούμπι.

Ο κυβερνήτης του Νότιου Κίβου ανέφερε τον αριθμό των νεκρών σε 176 και δήλωσε ότι αρκετά άτομα αγνοούνται ακόμη. Ένα μέλος της τοπικής κοινωνίας, ο Κασόλε Μάρτιν δήλωσε ότι είχαν βρεθεί 227 πτώματα.

«Οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, τα σχολεία και τα νοσοκομεία έχουν καταποντιστεί», δήλωσε ο Mάρτιν.

Την Παρασκευή, επιζώντες που έμοιαζαν καταβεβλημένοι στέκονταν έξω από ένα ξύλινο υπόστεγο στο οποίο εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού με μπλε ποδιές τοποθετούσαν πτώματα το ένα πάνω στο άλλο. Πολλοί είχαν χάσει τα ρούχα τους και ήταν καλυμμένοι με χώμα. Ένας δημοσιογράφος του Reuters μέτρησε 72 πτώματα.

Ένας γιατρός στο κύριο νοσοκομείο της περιοχής Καλέχε, ο Ρόμπερτ Μασάμπα, δήλωσε ότι οι τραυματίες επιζώντες εισέρχονταν από το βράδυ της Πέμπτης.

«Η ομάδα μου και εγώ δεν έχουμε κοιμηθεί. Έχουμε δεχτεί 56 ασθενείς, το 80% των οποίων έχει κατάγματα», δήλωσε.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις δεν είναι ασυνήθιστες στο Νότιο Κίβου, το οποίο συνορεύει με τη Ρουάντα. Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν επίσης πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Ρουάντα αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 130 άνθρωποι και να καταστραφούν περισσότερα από 5.000 σπίτια.

Το τελευταίο περιστατικό παρόμοιας κλίμακας στο Κονγκό σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2014, όταν οι έντονες βροχοπτώσεις κατέστρεψαν πάνω από 700 σπίτια. Περισσότεροι από 130 άνθρωποι αναφέρθηκαν τότε ως αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Δημοφιλή