Λάθος «μάθημα» - Γεραπετρίτης προς Μίτσκοσκι: Υπάρχει συμφωνία για Βόρεια Μακεδονία erga omnes

Ο Μίτσκοσκι επιχειρεί να «παρακάμψει» την υπογραφή και τις δεσμεύσεις των Σκοπίων με βάση την συμφωνία, ρισκάροντας συνέπειες στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ - Ο Γιώργος Γεραπετρίτης κάνει δηλώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης παραλαβής, στην Αθήνα, Ελλάδα, την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ - Ο Γιώργος Γεραπετρίτης κάνει δηλώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης παραλαβής, στην Αθήνα, Ελλάδα, την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023. (AP Photo/Petros Giannakouris)
via Associated Press

Η πρόχειρη και με δόση θράσους διατύπωση από το νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, για τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη ότι «ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται», έλαβε ήδη απάντηση από διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Σε ένα λακωνικό - αλλά χαρακτηριστικό σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, Ελληνες διπλωμάτες υπενθυμίζουν στον εθνικιστή αρχηγό του VMRO:

«Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους. Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση. Για αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας».

Ο Μίτσκοσκι, που εξελέγη πρόσφατα αλλά συνεχίζει να αναπτύσσει εθνικιστική ρητορική απευθυνόμενος στο εγχώριο ακροατήριό του - και παρά τις συστάσεις που ήδη έγιναν για το συγκεκριμένο ζήτημα από τις Βρυξέλλες - είπε (24 Ιουνίου) σε τηλεοπτική συνέντευξή του στα Σκόπια: «Έχω το ατομικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα που θέλω για την πατρίδα μου» για να προσθέσει ότι «όσο ζω θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διορθώσω αυτή την αδικία, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχω τις δυνάμεις και αναγκάζομαι να πω τον επαίσχυντο προσδιορισμό, επειδή είναι μέρος των νόμων και του συντάγματος, κάτι που πρέπει να σεβαστώ ως αρχηγός της κυβέρνησης».

O εθνικιστής Μίτσκοσκι, από τις αρχές Ιουνίου μετά την εκλογή του, μέσα από παλινωδίες και λεκτικά σχήματα επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις διακηρύσσοντας ως ”ανθρώπινο δικαίωμα” τη χρήση του ονόματος Μακεδονίας στο εσωτερικό της χώρας του, ωστόσο βρίσκεται όλο και περισσότερο εκτεθειμένος απέναντι στην ΕΕ και στην Αθήνα, ενώ αρμόδιοι Έλληνες διπλωμάτες σημειώνουν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντά σταθερά με βάση την άρτια νομική του γνώση - και ως συνταγματολόγος - χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω επιχειρήματα, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας από μέρους των Σκοπίων.

Δημοφιλή