ΔΙΕΘΝΕΣ
05/07/2018 12:50 EEST | Updated 05/07/2018 15:04 EEST

Δεν έχουμε καμία σχέση με τη νέα υπόθεση δηλητηρίασης, απαντά η Ρωσία στη Βρετανία

Με αφορμή και τις δύο νέες επιθέσεις με την ίδια ουσία στην Αγγλία

Matt Cardy via Getty Images

Ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας κάλεσε σήμερα, Πέμπτη τη Ρωσία να δώσει λεπτομέρειες για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στον πρώην διπλό πράκτορα και στην κόρη του, αφού δύο Βρετανοί πολίτες δηλητηριάστηκαν με την ίδια ουσία. Το Κρεμλόνο όμως θυμίζει στο Λονδίνο πως του είχε προσφέρει τη βοήθειά του για την διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά οι υπηρεσίες της χώρας είχαν αρνηθεί. 

Σημειώνεται πως οι δύο Βρετανοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι το ζευγάρι –ένας άνδρας και μία γυναίκα– στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα, μετά την επίθεση τον Μάρτιο σε βάρος του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δηλητηρίασε τους Σκριπάλ, μια κατηγορία που η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

«Το ρωσικό κράτος θα μπορούσε να διορθώσει αυτό το ‘λάθος’, θα μπορούσαν να μας πουν τι συνέβη, τι έκαναν και να συμπληρώσουν κάποια από τα σημαντικά κενά που εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας Μπεν Γουάλας σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC.

«Εκείνοι (η Ρωσία) είναι αυτοί που μπορούν να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία για να είναι ασφαλής ο κόσμος».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ θα κάνει σήμερα μια ανακοίνωση στο κοινοβούλιο για τον νευροτοξικό παράγοντα που δηλητηρίασε τους δύο Βρετανούς. Δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ώρα για την ανακοίνωση αυτή. 

Ρωσία: Δεν ξέρουμε τίποτα

Πάντως το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία για τη νέα υπόθεση δηλητηρίασης των δύο Βρετανών με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με την ουσία που χρησιμοποιήθηκε και τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε» δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι η Μόσχα ανησυχεί πολύ για την επαναλαμβανόμενη χρήση των ουσιών αυτών στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος δε στην υπόθεση Σκριπάλ ο Πεσκόφ απαντώντας στον υπουργό Ασφάλειας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας ο οποίος νωρίτερα είχε καλέσει τη Ρωσία να παράσχει πληροφορίες για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του, κατηγόρησε το Λονδίνο ότι απέρριψε τη βοήθεια που είχε προσφέρει τότε η Μόσχα.