Λέσβος: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες "κατασκοπείας" κατά των 24 εθελοντών

Προηγήθηκε έκκληση του ΟΗΕ στις ελληνικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες κατά της Σάρα Μαρντίνι και των υπόλοιπων 23 εθελοντών.
Αλληλέγγυοι κρεμούν ένα πανό έξω από ένα δικαστήριο της Λέσβου καθώς εργαζόμενοι σε ανθρωπιστική βοήθεια αντιμετωπίζουν δίκη για τη διάσωση προσφύγων, στο νησί της Λέσβου, Ελλάδα, 13 Ιανουαρίου 2023. REUTERS/Ηλίας Μάρκου
Αλληλέγγυοι κρεμούν ένα πανό έξω από ένα δικαστήριο της Λέσβου καθώς εργαζόμενοι σε ανθρωπιστική βοήθεια αντιμετωπίζουν δίκη για τη διάσωση προσφύγων, στο νησί της Λέσβου, Ελλάδα, 13 Ιανουαρίου 2023. REUTERS/Ηλίας Μάρκου
ELIAS MARCOU via REUTERS

Ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής η δίκη των 24 Ελλήνων και ξένων υπηκόων που είχαν κατηγορηθεί για ”κατασκοπεία” στη Λέσβο, αδίκημα το οποίο κρίθηκε άκυρο για δικανικούς λόγους από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Βορείου Αιγαίου.

Οπως αναφέρει η τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Στο Νησί» μετά την προβολή ενστάσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης και την πρόταση εισαγγελέα ότι ήταν αόριστο το αδίκημα της κατασκοπείας, αναγνωρίστηκε από όλους, και από τις τρεις γυναίκες δικαστές, ότι το παραπεμπτικό βούλευμα θα έπρεπε να επιδοθεί (όπου επιδόθηκε γιατί δεν επιδόθηκε σε όλους) στη μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων.

Ουσιαστικά απαλλάχτηκαν είτε λόγω αλλαγής του νόμου είτε ακυρότητας των κλήσεων από τα πλημμελήματα οι «24», πλην δυο Ελλήνων οι οποίοι παραπέμπονται για το αδίκημα της πλαστογραφίας και της παροχής ουσιωδών πληροφοριών στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, καθώς το Εφετειο είναι αναρμόδιο. Ανακουφισμένοι μεν οι 24, αλλά ουσιαστικά αγωνιούν ακόμα για την ποινική δίωξη, η ανακριτική διαδικασία της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί σχεδόν πέντε χρόνια μετά.

Δεν πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο είπε χαρακτηριστικά ο Ζαχαρίας Κεσές συνήγορος υπεράσπισης της Σάρα Μαρντίνι και τον Σον Μπάιντερ, μαζί με τον Χάρη Πέτσικο και την Κλειώ Παπαπαντολέων. Παρολ αυτά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη αναγνώρισε λάθη που έγιναν κατά το κλητήριο θέσπισμα και το παραπεμπτικό βούλευμα είναι πολύ σημαντικό και ως μήνυμα προς τη διαδικασία της Ανάκρισης, η οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Εξάλλου όπως δήλωσε ο Σον Μπάιντερ στο Ν, «είμαστε όμηροι εδώ και 4,5 χρόνια» για τα κακουργήματα και δεν ξέρουμε αν και πότε θα δικαστούμε.

Προηγήθηκε έκκληση του ΟΗΕ στις ελληνικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες κατά της Σάρα Μαρντίνι και των υπόλοιπων 23 εθελοντών

Νωρίτερα την Παρασκευή το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον των εθελοντών.

«Δίκες όπως αυτή είναι βαθιά ανησυχητικές γιατί ποινικοποιούν τη ναυαγοσωστική εργασία και δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ελίζαμπεθ Θρόσελ, εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

″Πράγματι, έχει ήδη υπάρξει ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα, με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αναγκάζονται να παγώσουν το έργο τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να απορριφθούν οι κατηγορίες εναντίον των 24.”

«Η διάσωση ζωών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν πρέπει ποτέ να ποινικοποιούνται ή να διώκονται», τόνισε η Θρόσελ. «Τέτοιες ενέργειες είναι, πολύ απλά, επιτακτική ανάγκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δημοφιλή